Matematik

Optimering af dåse

16. februar 2014 af Fallap (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan forklare mig på en anden måde hvad det er jeg skal gøre... jeg forstår simplethen ikke hvad der bliver bedt om eller hvorledes jeg skal gribe sagen an :(

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at optimere materialeforbruget eller rettere overfladen af emballage. Vi kigger her på cylinderformet emballage som fx. øldåser, kaffedåser og konserves.

Der arbejdes i mindre grupper, og Ti 89 benyttes som beregningsværktøj.

Besvarelsen skal indeholde et kort afsnit, hvor differentialkvotientbegrebet defineres og der forklares, hvordan differentialkvotienten kan benyttes ved optimering. Desuden skal i undersøge om materialeforbruget er optimeret i en øl- eller sodavandsdåse samt en kaffedåse. Vi går ud fra, at øl- og sodavandsdåser er fuldstændig cylinderformede. I kan efter eget valg lave supplerende undersøgelser med fx. konserves.  

Det er vigtigt, at den afleverede opgave ud over beregninger udført i Ti 89 også indeholder ledsagende tekst.

Besvarelsen skal indeholde et sidehoved med sidenummerering. Alle gruppemedlemmer afleverer en kopi af rapporten.

Formler der skal benyttes

Rumfang af cylinder

Areal af cylinders sideflader

hvor r er radius af cylinderens endeflade/tværsnit og h er højden.

Areal af cirkel

Omkreds af cirkel

hvor r er cirklens radius.

Supplerende oplysninger

- Husk at den samlede overflade består af sideflader og to endeflader.

- En øldåses rumfang er typisk 0.33 L.

- En kaffedåse, som findes hjemme hos os, har en diameter på 11 cm og højden er 17 cm.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Se på en cylinder, der skal have et bestemt volumen V. Bestem så cylinderens radius r og højde h, så at dens overfladeareal er mindst mulig.

Rumfang

V = π·r2·h

Overflade: A = 2·π·r2 + 2·π·r·h

Udtryk h ved V og r og sindsæt det så i udtrykket for A. Find minimum for funktionen A(r).


Svar #2
16. februar 2014 af Fallap (Slettet)

Hvordan finder jeg minimum for A(r)? :)
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ved at løse ligningen A'(r) = 0 .


Svar #4
16. februar 2014 af Fallap (Slettet)

Hvordan gør man så det? (Uden at lyde som en grammofonplade med hak i) :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man har

π·r·h = V/r

hvorfor

A = 2·π·r2 + 2·π·r·h = 2·π·r2 + 2·V/r .

Differentier funktionen A(r) = 2·π·r2 + 2·V/r og løs så ligningen A'(r) = 0 .


Svar #6
17. februar 2014 af Fallap (Slettet)

Jeg har:

h = 1616 / (Π • r2)  (Da rumfanget af dåsen er 1616 cm3)

Dåsens overflade: A = 2 • ∏ •r2 + Π • r • ( 1616 / (∏ • r2))
 

A'(r) = 2 • ∏ • 2r + 2 • V/r ? .-)


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det fast rumfang er V. Man har så

A'(r) = 4·π·r - 2·V/r2 og dermed

A'(r) = 0 

4·π·r - 2·V/r2 = 0 , dvs.

r3 = V/(2π) ,

eller

r = [V/(2π)]1/3 = 2-1/3 · (V/π)1/3

h = V/(π·r2) = (V/π)·(2π/V)2/3 = 22/3 · (V/π)1/3  = 2r .


Svar #8
17. februar 2014 af Fallap (Slettet)

Mange tak, det sætter det hele lidt mere i perspektiv - hvordan fortsætter jeg så herfra?


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Beregn de optimale værdier for r og h for de forskellige rumfang, der er omtalt, og sammenlign med de faktiske værdier for de forskellige beholdere.


Svar #10
17. februar 2014 af Fallap (Slettet)

Okay, mange tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. februar 2014 af Krabasken (Slettet)

Rumfang V = πr2h.............h = V/(πr2)

Overflade: A = 2πr2 + 2πrh = 2πr2 + 2V/r

A' = 4πr - 2V/r2 = 0

4πr = 2V/r2............gang med r2 ≠ 0

4πr3 = 2V = 2πr2h............forkort med 2πr2

2r = h

;-)


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. februar 2014 af Christianos (Slettet)

Se vedhæftede. Det kan måske hjælpe dig til lidt yderligere forståelse selvom de andre har svaret ret udførligt.


Svar #13
17. februar 2014 af Fallap (Slettet)

Mange tak, det sætter jo det hele i perspektiv. Jeg er nu stadigvæk i tvivl vdr. at sætte funktionen lig 0 :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvad er du i tvivl om der? Man skal løse ligningen A'(r) = 0 , se #7 .


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. februar 2014 af Christianos (Slettet)

Det lyder som om et kunne gavne dig meget at læse bogen virkelig, virkelig nøje :) Det er altså nogle gange nødvendigt.

Hvorfor lig 0 ?

Du må forestille dig A(r) som kurve. Det vil være en sur parabel. Hvad viser tangenten til parablen A ' (r) ? Den viser hvornår der er en optimal sammenhæng imellem anvendt materiale og rumfang. 

Derfor skal den sættes lig nul - nul er jo dér, hvor tangenten er vandret, fordi den viser hvornår du får mest y ud af x. Og når tangenten er vandret, så kan sammensætningen lige nøjagtig kun blive dårligere. Ergo må den være optimal. 

Men din bog beskriver emnet ret udførligt så prøv at tage de langsomme læsebriller på ;) Det var jeg også selv nødt til.


Skriv et svar til: Optimering af dåse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.