Matematik

Stamfunktion - tangent

22. november 2005 af Snemanden (Slettet)
Hejsa.
Har en mat.opg. som volder lidt problemer, selvom den tilsyneladende ser let ud.

En funktion f er bestemt ved
f(x) = 2x+4

Bestem den stamfunktion til f, hvis graf har ligningen y=x+3 som tangent..

Hmmm. Det må være en form for parabel:
F = x^2+4x+k
Men så er jeg ået i stå.
Vil gerne have et hint til, hvordan jeg finder k. :=)

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2005 af McMaster (Slettet)

Umiddelbart ser det meget simpelt ud.

Tilsyneladende er de +3 fra ligningen lig k, da k er skæring med y-aksen, og hvis du således sætter x=0 vil du sandsynligvis finde det samme resultat, hvis du sætter begge ind i din grafregner!!

Mvh

Svar #2
22. november 2005 af Snemanden (Slettet)

Hmm, det kan jeg altså ikke helt følge dig i..

Er du sikker?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2005 af fixer (Slettet)

#1 Nej.

#2 Stamfunktionen F er korrekt bestemt. I ethvert punkt er hældningen til tangenten til grafen for F bestemt ved F'(x)=f(x).

I et bestemt punkt, P, oplyses grafen for den søgte stamfunktion F at have tangenten med ligningen

y = x+3 (*)

Idet tangenthældningen af (*) ses at være 1, må der altså skulle gælde at

f(x) = 1

i punktet P. Man finder heraf førstekoordinaten til punktet P som

f(x) = 1 <=>

2x+4 = 1 <=>

x = -3/2

Da punktet P er indeholdt i tangenten (*) findes anden koordinaten ved indsættelse heri. Punktet P, hvori linien med ligningen (*) er tangent til grafen for F, er derfor P(-3/2,3/2).

Det må nu kræves at grafen for F også indeholder punktet P, thi dette punkt er jo netop det eneste punkt grafen for F og tangenten i P har fælles. Løs derfor ligningen

F(-3/2) = 3/2

hvilket entydigt fastlægger k. [Svar: k = 21/4].

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2005 af Epsilon (Slettet)

Lad

F_k(x) = x^2 + 4x + k.

Alternativt kan man observere, at man skal sikre, at andengradsligningen

F_k(x) = y

har præcis én løsning (ellers tangerer linjen ikke grafen for F_k). Det er 1.g viden, hvilket krav der må stilles for at opfylde det ønskede.

Man kan selv kontrollere, at denne metode ligeledes giver k = 21/4.

//Epsilon

Skriv et svar til: Stamfunktion - tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.