Kemi

redox

19. februar 2014 af inddd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har problemer med denne redoxreaktion. Hvis I vil hjælpe vil det være dejligt.

Screen Shot 2014-02-19 at 21.59.06.png


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2014 af Heptan

Identificér oxidationen og reduktionen.

I chlorat har chlor OT = +V. Da Oxygen er mere elektronegativ, trækker den elektronerne til sig og bliver negativ, så chlor bliver positiv.

Chlorid, Cl- derimod, har OT = -I.

Cl2 har OT=0 fordi elektronerne er ligeligt fordelt i frie grundstoffer.

De skal altså begge blive 0, så den ene optager 5 elektroner, og den anden afgiver 1 elektron. For at det skal gå op skal der være fem af dem der afgiver 1 elektron, dvs. chlorid, Cl-.

Så skal vi også sørge for at ladningen er den samme på hver side: På højre side er den 0, så venstre side skal også være 0: HVIS der står i opgaven, at der er syre til stede, afstemmes med H+ på venstre side. Afstem med vand på højre side så antallet af atomer passer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2014 af mathon

                               +5              -1             0          0
                               ClO3-   +   Cl*-   --->   Cl   +   Cl*

.

                   Cl i  ClO3- reduceres
                   Cl- oxideres

.

      ned   op   antal
Cl    5               1
Cl*           1       5

.

afstemning af op- og nedgange:

                               ClO3-   +   5 Cl*-   --->   Cl   +   5 Cl*         og nu er der ikke længere behov for at kende
                                                                                                forskel på chloratomerne
hvorfor

                               ClO3-   +   5 Cl-   --->   6 Cl2

afstemning af ladning:

                              ClO3-   +   5 Cl-   +   6 H+   --->   6 Cl2

afstemning af hydrogen:

                             ClO3- (aq)   +   5 Cl- (aq)   +   6 H+ (aq)   --->   6 Cl (aq)   +   3 H2O (l)

oxygen stemmer


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2014 af mathon

korrektion

#2

                               +5              -1             0          0
                               ClO3-   +   Cl*-   --->   Cl   +   Cl*

.

                   Cl i  ClO3- reduceres
                   Cl- oxideres

.

      ned   op   antal
Cl    5               1
Cl*           1       5

.

afstemning af op- og nedgange:

                               ClO3-   +   5 Cl*-   --->   Cl   +   5 Cl*         og nu er der ikke længere behov for at kende
                                                                                                forskel på chloratomerne
hvorfor

                               ClO3-   +   5 Cl-   --->   3 Cl2

afstemning af ladning:

                              ClO3-   +   5 Cl-   +   6 H+   --->   3 Cl2

afstemning af hydrogen:

                             ClO3- (aq)   +   5 Cl- (aq)   +   6 H+ (aq)   --->   3 Cl (aq)   +   3 H2O (l)

oxygen stemmer


Svar #4
20. februar 2014 af inddd (Slettet)

#3 Mange tak skal du have, men kan jeg spørge, hvorfor man deler Cl op?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2014 af mathon

     Opdelingen letter besværet med udredningen af, at Cl både oxideres og reduceres.


Svar #6
21. februar 2014 af inddd (Slettet)

# 5
Hedder denne regl noget specielt eller ved du evt. hvor man kan læse yderligere om dette?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2014 af mathon

Det er ikke en regel, men en selvkomponeret metode til at holde styr på op- og nedgange i oxidationstrin, når atomer af samme grundstof dismuteres.
 


Skriv et svar til: redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.