Kemi

Fortynding

20. februar 2014 af studiee (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med følgende opgaver:

1. En stamopløsning skal fortyndes 1/20. Hvor mange dele stamopløsning og hvor mange dele fortyndingsvæske skal afmåles?

2. Der ønskes fremstillet 800 mL 0,200 mol/L NaCl ud fra en 1,25 mol/L NaCl opløsning. Beregn hvor mange mL stamopløsning, der skal anvendes samt hvor meget fortyndingsvæske, der skal anvendes. 

3. 20,00 mL 12,00 mol/L HCl overføres til en 500 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til stregen med vand. Hvad bliver koncentrationen af HCl i den fortyndede opløsning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2014 af mathon

1)

                                                   dele
                     stamopløsning:        1
                fortyndingsvæske:       19


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. februar 2014 af khol (Slettet)

1. Stamopløsningen indeholder selv 1/20 af den samlede væske og fortyndingsvæsken udgør de resterende 19/20

2. 0,8 L * 0.200 mol/L = 0.16 mol NaCl i slutopløsningen: 1,25 mol/L * x L = 0.16 mol ⇔ x = ? L

3. 0.020 L * 12,00 mol/L = 0,24 mol → 0,24 mol / 0,5 L = ? mol/L


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2014 af mathon

2)
                    \small V_{stam} * \left ( 1,25 \: M) = n = \left ( 800\: mL \right)*\left ( 0,2 M \right )

                     \small V_{stam} = \frac{0,2 M }{1,25\: M} * (800\: mL)

                     \small V_{stam} = \left (\frac{0,2 M }{1,25\: M} \right ) * (800\: mL)


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2014 af mathon

3)
       antal mol
                             \small \left (500\: mL \right ) * c = n= \left (20 \: mL \right ) * \left (12,00 \: \frac{mol}{L} \right )

                             \small c =\left ( \frac{20 \: mL}{500\: mL} \right ) * \left (12,00 \: M \right )


Svar #5
20. februar 2014 af studiee (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2014 af keminikere

Opgave 2: Du kan også benytte fortyndingsloven Vfør*cfør=Vefter*cefter

Opgave 3: Du skal igen benytte fortyndingsloven


Skriv et svar til: Fortynding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.