Fysik

Bjælke og kræfter - haster..

21. februar 2014 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Spørgsmål 2 og 3 under opgave 1. Nogle der kan hjælpe her, jeg er virkelig i tvivl om fremgangsmåden til besvarelsen


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2014 af peter lind

Kraften er en centralkraft som ikke ændrer impulsmoment. Sammenlign med planeters bevægelse omkring solen.  Brug impuls og energibevarelse til løsning af det resterende

3. kuglen har kun kinetisk energi
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2014 af hesch (Slettet)

Summen af lodtrette kræfter = 0:

FK1 + m*g + FK2,lodret = 0                    ( FK2,lodret = FK2 * sin θ , osv. )

Summen af vandrette kræfter = 0:

FK3 + FK2,vandret = 0.

Kæden K1 kan ikke optage et moment:

½*FK2,vandret + FK3,vandret = 0

3 ligninger med 3 ubekendte.
 


Svar #3
21. februar 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Hvordan beregner jeg så de tre kræfters grænseværdier?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2014 af hesch (Slettet)

Løs ligningerne for θ = 0, og for θ = 45º.

For θ = 0 er et rigtigt godt  gæt, at  FK3 = 0  og FK2 = 0,  FK1 = -m*g.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2014 af hesch (Slettet)

Ups, der er en fejl i sidste ligning. Vent lidt.

Du skal beregne momentet om CM = 0 ved:

FK1*sin θ - FK3*cos θ = 0


Svar #6
21. februar 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Kan du forklare lidt dybere, jeg forstår ikke hvordan jeg skal løse ligningerne.


Svar #7
21. februar 2014 af AnnaBanp (Slettet)

#5 jeg er simpelthen blevet forvirret nu, hvad er det du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. februar 2014 af peter lind

Den fil jeg hentede på henvisningen er en helt anden end den der ligger der nu. Har du ændret på det ?


Svar #9
21. februar 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Nej det er den samme?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. februar 2014 af hesch (Slettet)

FK3,vandret = FK3

Så du har:

1)    FK3 + FK2*cos θ = 0.

2)    FK1 + m*g + FK2*sinθ = 0

3)    FK1*sin θ - FK3*cos θ = 0

Altså, det ved jeg ikke. Jeg ikke ikke så skrap til trigonometrisk algebra eller algebraisk trigonometri.

Men der må jo findes en løsning, hvis m og θ kendes.  Sorry.


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. februar 2014 af hesch (Slettet)

#7:  Hvis bjælken var masseløs, ville det gælde at:

½*FK2,vandret + FK3,vandret = 0       ( sidste ligning i #2 )

Men bjælken har massen m, der belaster bjælken momentmæssigt omkring K1's angrebspunkt, men ikke om punktet CM. Derfor beregner jeg i stedet momentet om CM i stedet ved:

FK1*sin θ - FK3*cos θ = 0


Svar #12
21. februar 2014 af AnnaBanp (Slettet)

De ukendte er så fk1, fk2, fk3?


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. februar 2014 af hesch (Slettet)

Men spørg  Andsersen11, han er her endnu.


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. februar 2014 af hesch (Slettet)

#12:  Ja, men betragtes de vandrette kræfter, så må det jo gælde at:

FK2*sin θ = -FK3         ( ellers bliver K1 ikke lodret ).

Altså, der skal nørkles lidt med det.

Men løsningen bliver som funktion af m og θ,  men m kan jo af bekvemmelighedsgrunde sættes til 1/g, således at m*g = 1.  Man kan jo så bare gange denne løsning med m*g bagefter, skidtet skal jo være lineært.


Skriv et svar til: Bjælke og kræfter - haster..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.