Kemi

Hjælp mængdeberegning

23. november 2005 af supdanny (Slettet)
Reaktion: hcl+c4h10oh -> c4h10cl+h20

Jeg har en massefylde for c4h10oh (2-metyl-2-propanol) på 0,79 og hcl på 1,19. jeg har 20 ml c4h10oh og 60 ml HCL. Der er 37% koncentreret HCl i.
Molarmasse:
c4h10oh 20*0.79 = 15,8 g
HCl = 60*1,19*0,37 = 26,42 g

Jeg får M til c4h10oh 78 g/m
Hcl til 36,5 g/m

Derefter dividerer jeg for
nC4H10OH; 15,8/78= 0,205 mol
nHcl; 26,42/36,5= 0,724 mol
RIGTIGT???

Nu kommer der hvor jeg ikke aner. Hvor mange g c4h10cl bliver der dannet?
Jeg har hårdt brug for hjælp her!

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Det ser rigtigt ud.

For at få massen skal du se på reaktionsforholdet mellem én af reaktanterne og produktet.
Da den er 1:1, må stofmængderne være ens.

Nu kan du finde massen ved: m=n*M

(jeg kan tilbyde et program: http://www.kemi-assistent.tk)

Svar #2
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

okay, hvor mange mol er der så i alt af produktet?
0,205 + 0,724 = 0,929 mol???

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2005 af frodo (Slettet)

du har muligvis hørt om begrebet "begrænsende faktor". Det er i dette tilfælde alkoholen der er den begrænsende faktor, da der er mindst af den.

Vi kan naturligvis ikke danne mere end den, der er mindst af. (For at øge forståelsen, kan du betragte reaktionen på atomart niveau, og se at hvis du fx har 2 molekyler C4H9OH og 3 molekyler HCl, kan vi jo naturligis ikke danne mere end 2 molekyler C4H9Cl, da der jo skal en af hver til.)

ud af alt denne snak, kan vi konkludere, at n(C4H9Cl)=n(C4H9OH)

_bemærk i øvrigt, at jeg har ændret dine molekylformler, da de er ukorrekt skrevet op._

Svar #4
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

btw er 2-methyl-2-propanol = C4H10OH eller C4H9OH?

Svar #5
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

btw er 2-methyl-2-propanol = C4H10OH eller C4H9OH?

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2005 af frodo (Slettet)

det sidste, da den anden ikke er mulig at opskrive

Svar #7
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

ok så svaret er 0,724 mol, og så bare gange med n(c4h9cl). takker

Svar #8
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

nej undskyld 0,205 ..

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. november 2005 af frodo (Slettet)

n(C4H6Cl)=0,205
og for at få massen, ganges der med den molare masse af det pågældende stof, jævnfør relationen m=M*n

Svar #10
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

ja, det mente jeg sq oxo :)

taker. håber det en trykfejl du skriver c4h6 og ikke c4h9

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. november 2005 af frodo (Slettet)

det er det også

Svar #12
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

så udbytteprocenten er alt for lille:

10,9 / (mC4H9cl)93,5 * 100 = kun knap 12%.

passer det?

Brugbart svar (0)

Svar #13
23. november 2005 af frodo (Slettet)

du kan ikke udregne udbytteprocenten med de oplysninger du angiver.

Det du har udregnet er den teoretisk maximale masse. Du får intet af at sætte den i forhold til molarmassen (svarende til massen for 1 mol af stoffet)

Svar #14
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

i mit forsøg vejede jeg 10,9 g C4H9Cl. I min teori fik jeg jo 93,5 g. hvad er der galt i det?

Brugbart svar (0)

Svar #15
23. november 2005 af frodo (Slettet)

nåå.. Du har lavet et forsøg.

i teorien får vi:

m(C4H9Cl)=0,205*92,56=18,98 g

Svar #16
23. november 2005 af supdanny (Slettet)

nåh ja... glemte det var det første tal. Tak for hjælpen. ikke mere forløbigt, men ka være senere på natten :(

Skriv et svar til: Hjælp mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.