Kemi

Alkaner, alkyner, alkener

28. februar 2014 af christinamathiasen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har brug for hjælp til følgende opgave.
- er fuldstændig på bar bund.

opgave vedhæftet


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2014 af 012343210

Mellem kulstofatomer:

Alkaner = kun enekeltbindinger

Alkener = minimum en dobbeltbinding og ingen trippelbindinger

Alkyner = minimum en trippelbinding.

Prøv lige at del dem ind så kan vi snakke om navngivning bagefter...


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2014 af 012343210

Navngivning:

Hvad er længste kulstofkæde (hvis det er en alken eller en alkyn skal det være længste kulstofkæde hvor dobbelt/trippelbindingen er en del af):

længste kæde er:

1 metan

2: eth-an (dobbeltbinding:-en, trippeltbinding: -yn)

3: prop-an (dobbeltbinding:-en, trippeltbinding: -yn)

4: but-an (dobbeltbinding:-en, trippeltbinding: -yn)

5: pent-an (dobbeltbinding:-en, trippeltbinding: -yn)

6: hex-an (dobbeltbinding:-en, trippeltbinding: -yn)

Længere behøves jeg vidst ikke at gå op.

Så kender vi ligsom grundnavnet for dit stof. Derefter begynder vi at kigge på sidegrupper. De skal have de midst mulige numre (hvis det bliver andet end kulstofkæder bliver det lidt mere komplekst). Hvis kæden er x antal lang hedder den:

1: methyl

2. ethyl

3. propyl

osv.

Dvs. eksempel med den første du har. Der er længste kæde 4 kulstofatomer uden dobbeltbindinger: butan. Den har en side kæde som er 1 lang: Methyl. og hvis man tæller fra den ene side sidder den på kulstofatom nummer 2 og hvis man tæller fra den anden side sidder den på kulstofatom nr. 3 <- altså 2 er mindst. Derfor vil den komme til at hedde:

2-methylbutan


Skriv et svar til: Alkaner, alkyner, alkener

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.