Matematik

Middelværdisætning og sinh(x) / cosh(x)

01. marts 2014 af Materfabb (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej SP

Spørgsmålet lyder:

Gør rede for at sinh(x) > x, tanh(x) < x for alle x > 0 (Vink: brug middelværdisætningen).

Jeg har prøvet at kigge på de differentieret funktioner, fx for sinh(x):

sinh'(x)=(e^x+e^-x)/2

Hvoraf jeg kan se at f'(x)>0 og funktionen derfor er voksende (eksponentielt), hvilket betyder at sinh(x)>x for alle x>0.

Er denne metode god nok? Det virker nemlig som om der ikke er nok kød på spørgsmålet, hvis det bare er det, men på den anden side er matematik jo for de dovne :)

- På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2014 af peter lind

Definer f(x) = sinh(x) -x  f(0) = 0

f'(x) = cosh(x)-1  f¨(0) = 0

f''(x) = sinh(x)  >0 for x > 0

Deraf kan du slutte at f'(x) > 0 for x > 0

og deraf igen at f(x) > 0 for x >0


Svar #2
01. marts 2014 af Materfabb (Slettet)

Men ja skal jo finde frem til at sinh(x) > x , det lader til at du slutter at f(x)>0 i stedet for? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2014 af peter lind

Nej. Jeg slutter at f(x) > 0 <=> sinh(x)-x > 0 <=> sinh(x) > x


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2014 af Chuckychock (Slettet)

#3 Har metoden nogen forbindelse med middelværdisætningen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Middelværdisætningen siger, at hvis funktionen f(x) er kontinuert på intervallet [a,b] og differentiabel i det åbne interval ]a,b[ , så findes der et ξ ∈ ]a,b[ , så at

f '(ξ) = (f(b) - f(a)) / (b - a) .

Vi lader nu funktonen f(x) = sinh(x) = (ex - e-x)/2 . Vi ser, at f '(x) = (ex + e-x)/2 = cosh(x) > 1 for alle x. Sætter vi nu a = 0 , b = x > 0 , har vi, at der findes et ξ med 0 < ξ < x , så at

f '(ξ) = (f(x) - f(0)) / (x - 0) ,

og da f(0) = sinh(0) = 0 , og da f '(ξ) > 1 , har vi for ethvert x > 0, at

sinh(x) / x > 1 , eller

sinh(x) > x , for ethvert x > 0 .


Svar #6
02. marts 2014 af Materfabb (Slettet)

Tak for hjælpen @Andersen11.

Har et lille spørgsmål mere, idet jeg har vist at tanh'(x)=1/cosh^2(x)=1-tanh^2(x) for alle x i R.

Herudfra konkluderes at tanh(x) er strengt voksende på hele R.

Hvad er funktionens billedmængde?


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. marts 2014 af peter lind

Prøv at se på hvad der sker for for x -> ±∞


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. marts 2014 af Chuckychock (Slettet)

delete


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Da cosh(x) ≥ 1 for alle x, er tanh'(x) = 1/cosh2(x) > 0 for alle x, og specielt 0 < tanh'(x) < 1 for x > 0 .

Ved at benytte sammen fremgangsmåde som i #5, ser vi, at der for x > 0 findes et ξ med 0 < ξ < x så at

tanh'(x) = (tanh(x) - tanh(0)) / (x - 0) = tanh(x)/x < 1 ,

hvorfor der gælder

tanh(x) < x , for x > 0 .


Svar #10
02. marts 2014 af Materfabb (Slettet)

Er dette billedmængden ?
Tror du svarer på det oprindelige spørgsmål , men stilte et helt nyt i #6 :)

Men ja brugte samme metode for det andet spørgsmål, præcis som du gjorde i #9.

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det var netop i forlængelse af det oprindelige spørgsmål. For bestemmelsen af billedmængden for tanh(x), følg Peter Linds anvisning i #7. Det er vist, at funktionen tanh(x) er strengt voksende.


Svar #12
03. marts 2014 af Materfabb (Slettet)

Okay har fået styr på de opgaver nu.
Har et ekstra spørgsmål som er det sidste i afleveringen:
Lad f: [a,b] -> R være kontinuert på det afsluttede, begrænsede interval [a,b].
Antag endvidere at f er differentiabel på det åbne interval (a,b). Antag at der findes et tal c element i R så:
f'(x) -> c for x -> a+.

Vis at f er differentiabel i endepunktet a med f'(x) = c.
Vink: brug middelværdisætningen.

Svar #13
03. marts 2014 af Materfabb (Slettet)

Okay har fået styr på de opgaver nu.

Har et ekstra spørgsmål som er det sidste i afleveringen:

Lad f: [a,b] -> R være kontinuert på det afsluttede, begrænsede interval [a,b]. Antag endvidere at f er differentiabel på det åbne interval (a,b). Antag at der findes et tal c element i R så: f'(x) -> c for x -> a+.

Vis at f er differentiabel i endepunktet a med f'(x) = c. Vink: brug middelværdisætningen.


Svar #14
03. marts 2014 af Materfabb (Slettet)

Ingen der er behjælpelig? :)


Skriv et svar til: Middelværdisætning og sinh(x) / cosh(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.