Fysik
Måling af stålpladers tykkelse..
24. november 2005 af
viggojensens (Slettet)
På stålvalseværket i Fr.Værk kontrolleres de fremstillede stålpladers tykkelse ved hjælp af strålingen fra en radioaktiv kilde. Man bruger en 137^Cs-kilde med aktiviteten 37,0 GBq. Halveringstiden for 137^Cs er 30,2 år.
a)Hvor længe varer det, før aktiviteten er faldet til 20,0 GBq?
Kilden udsender y-stråling. Når y-stråling passerer gennem et stof, absorberes en del af strålingen. Tællehastigheden I(x) efter passage af stoftykkelsen x er:
I(x)=I*(½)^x/x½
hvor I=1,54*10^6s^-1 er tællehastigheden, når der ikke er nogen stålplade mellem kilde og detektor. Halveringstykkelsen er x½=1,05cm.
b)Hvad er stålpladetykkelsen, når tællehastigheden I måles til 4,11*10^5s^-1?
Jeg har ikke lært noget om dette i skolen, så hvis nogen kunne vise fremgangsmetoden?
a)Hvor længe varer det, før aktiviteten er faldet til 20,0 GBq?
Kilden udsender y-stråling. Når y-stråling passerer gennem et stof, absorberes en del af strålingen. Tællehastigheden I(x) efter passage af stoftykkelsen x er:
I(x)=I*(½)^x/x½
hvor I=1,54*10^6s^-1 er tællehastigheden, når der ikke er nogen stålplade mellem kilde og detektor. Halveringstykkelsen er x½=1,05cm.
b)Hvad er stålpladetykkelsen, når tællehastigheden I måles til 4,11*10^5s^-1?
Jeg har ikke lært noget om dette i skolen, så hvis nogen kunne vise fremgangsmetoden?
Skriv et svar til: Måling af stålpladers tykkelse..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
