Matematik

Hjælp please!

07. marts 2014 af zynced (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tabellen viser aktiviteten af et radioaktivt stof målt på forskellige tidspunkter.

tid (timer)

0

10

20

30

40

50

60

70

aktivitet (becquerel)

4420

3510

2710

2200

1730

1380

1090

880

- Indtegn aktiviteten afhængig af tiden i Excel med logaritmisk y-akse.
- Gør rede for, at aktiviteten med tilnærmelse er en eksponentielt aftagende funktion af tiden, og bestem en forskrift for denne funktion.
- Bestem halveringstiden for aktiviteten.
- Hvor lang tid går der fra første måling, til aktiviteten er nået ned på 200 becquerel.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2014 af Therk

Tag logaritmen af aktivitetsværdierne og plot dem. sammen med tiderne.

Hvis plottet følger nogenlunde en ret linje, så er det en eksponentiel funktion. Hvis den rette linje stiger, er det en eksponentiel voksende funktion, og hvis den falder er det en eksponentiel aftagende funktion. Forskriften er da

Prøv at løse de opgaver først.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2014 af Thesi (Slettet)

Nu ved jeg ikke lige om brug af computer programmer er tilladt, men ellers kan du downloade Graph og lege lidt med det. Fantastisk redskab, som jeg brugte gennem gymnasium tiden :-)

Halveringstiden er;

T0.5=A/0.5 (A er hældningen af grafen, som findes ved at plotte punkterne ind i Graph f.eks.)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2014 af Therk

Det var da super irriterende, at de TeX plugins ikke virker.

Der står i #1:

f(x) = e(hældning af den rette linje) · x


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2014 af Therk

#2: Nej, det er forkert. Når halveringstiden skal findes, skal ligningen

0.5 = eax

løses. Halveringstiden findes derfor ved:

T0.5 = log(0.5) / a,

hvor a er hældningen af den rette linje.


Skriv et svar til: Hjælp please!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.