Kemi

KLorin

25. november 2005 af onsunshine (Slettet)
Rengøringsmidlet KLORIN indeholder stoffet natriumhypochlorit, NaClO.

a) beregn den molare masse for NaCLO.
den molare masse er: 22.99 g/mol + 35.45 g/mol + 16 g/mol = 74.44 g/mol.

Hvis klorin blandes med saltsyre, vil der udvikles chlor, Cl2(g)

2HCl + NaClO --> Cl2 + NaCl + H2O

I 1.0 mL KLORIN er der 0.043 gram NaClO.

b) beregn hvor mange mol NaClO, der er i 1.0 mL KLORIN.

n=m/M 0.043 g / 74.44 g/mol = 0.00058 mol.

Er dette rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2005 af KemiKasper (Slettet)

jep

Svar #2
25. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Godt, så står der så,

c) Chlor er en giftig gas og grænseværdien for chlor i opholdsrum er 1.5 mg pr. m^3.

Vil den mængde chlor, der kan udvikles af 1.0 mL KLORIN ved reaktion med saltsyre, betyde at grænseværdien overskrides i et rum på 14.7 m^3 ?

Har ingen andelse om hvordan denne opgave skal udregnes, håber at nogen kan hjælpe mig, men jeg prøver aligevel:

0.041 g / 100 = 0.0041 mg.
0.0041 mg * 1.5 m^3 = 0.00062

Jeg ved ikk hvad jeg skal gøre... please help...

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Har ikke læst opgaven igennem, bare skimmet den, men:

- Du kan finde massen på den frie chlor
- Du kender voluminet i rummet
- Hvor mange mg/m^3 ?

Svar #4
25. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Det giver ikke ret meget hjælp det her...

massen er 1.5 mg pr. m^3 men hvad skal jeg gøre med det ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Det var jo en masse hints, jeg gav væk. Nuvel.

(Du burde lave mere præcise udregninger end mig, også med betydende cifre)

Stofmængden for NaClO og Cl2 er den samme, så n(Cl2)=0,00058 mol.
M(Cl2)=35,45 g/mol

m(Cl2)=M*n=20,56 mg

mg/m^3:

20,56mg/14,7m^3=1,399 mg/m^3

Overskrider ikke grænseværdien.

Skriv et svar til: KLorin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.