Fysik

Newtons anden lov

11. marts 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har vedhæftet problemet:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/Figur.JPG

Jeg skal have fundet ud af, hvor meget fjederen bliver trykket ned, når jeg har bestemt hastigheden i det punkt, når fjederen bliver ramt af massen (2,56 m/s eller acceleration på 6,54 m/s2). Den skal kunne løses vha. Newtons anden lov og ikke vha. energiligninger. Nogen, der vil hjælpe?

Tak på forhånd.


Svar #1
11. marts 2014 af Haxxeren

Anyone?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2014 af hesch (Slettet)

Hvis du tegner et rektangel med bredden Δx, og med højde svarende til gnidningskraften. Ovenpå tegnes en "savtak". Rampen på denne savtak svarer til kraften, som gnidning + fjederkraft afgiver. Du skal så lige trække bidraget fra tyngedekraften fra ( det må du lige pusle med ).

Herved fremkommer en geometrisk figur, der viser  ∑F(x) = m * a(x)    =>   a(x) = ∑F(x) / m.

Arealet af denne figur, skal netop være lig med kontakthastigheden, 2,56 m/s.  Bestem Δx. Ren geometri.

Håber du forstår.    :)


Svar #3
11. marts 2014 af Haxxeren

#2

Det virker lidt sort. :-/


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2014 af hesch (Slettet)

Se vedhæftede.

I øverste figur, er indtegnet rektangler+trekant, der angiver F(x) for fjeder, gnidning, tyngdekraft. Bemærk fortegn.

I nederste figur, er disse kræfter adderet = ΣF. Hvis du dividerer ΣF med m, får du accelerationen. Arealet af en "accelerationsfigur" = Δv. Venstre areal har negativt fortegn, altså loddet vil fortsat accelerere kort efter mødet med fjederen, da fjederkraft+gnidningskraft < tyngdekraft på dette tidpunkt. Summen af arealerne i nederste figur er lig med Δv, eftersom  ∫a(x) dx . . . . . . .

Nå, nej, nu kan jeg godt se, det ender galt. Jeg forestillede mig bare, at det kom ud som:

∫a(t) dt = Δv.

Der gik for meget hovedregning i det     :(

Vedhæftet fil:F001.pdf

Svar #5
12. marts 2014 af Haxxeren

#4

Altså jeg ville også skrive:

ΣF = m · a,

m · g · cos(30o) - μk · N - k · x = m · a

eller

g · cos(30o) - μkN/m - kx/m = a

Men går selv i stå her.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. marts 2014 af mathon

                     \small F{_{res}} = m\cdot g\cdot \left ( sin(\alpha )-\mu \cdot cos(\alpha ) \right ) = m\cdot a

                      \small a\: =\: g\cdot \left ( sin(\alpha )-\mu \cdot cos(\alpha ) \right ) = \left (9,82\: \frac{m}{s^2} \right )\cdot (sin(60^{\circ})-0,40\cdot cos(60^{\circ})) =
                                                                                                                                       \small 6,54037\: \frac{m}{s^2}

Den kinetiske energi Ekin omsættes til potentiel energi Epot i fjederen
hvilket medfører:
                                m\cdot a\cdot s = \frac{1}{2}\cdot k\cdot x^2

hvoraf

                               x = \sqrt{\frac{2\cdot m\cdot a\cdot s}{k}} = \sqrt{\frac{2\cdot (2\: kg)\cdot a\cdot s}{k}}
 
                      

                     


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. marts 2014 af mathon

tiden udløb
hvorfor der fortsættes her:

hvoraf

                              \small x = \sqrt{\frac{2\cdot m\cdot a\cdot s}{k}} = \sqrt{\frac{2\cdot (2\: kg)\cdot \left (6,54037\: \frac{m}{s^2} \right )\cdot \left (0,5\: m \right )}{1600\: \frac{N}{m}}} =

                                                                                               \small 0,0904 \: m \: =\: 9,04\: cm


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. marts 2014 af hesch (Slettet)

#6:   Der står jo i #0:

Den skal kunne løses vha. Newtons anden lov og ikke vha. energiligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. marts 2014 af hesch (Slettet)

#6+8:

Bortset fra det, må der skulle stå:

m * a * ( s + x ) = ½ * k * x2


Svar #10
12. marts 2014 af Haxxeren

#8

Ja, og facit skal give 98,8 mm.


Svar #11
18. marts 2014 af Haxxeren

#10

Løst vha. forholdet:

0x,maxa(x) dx = 2,55610v dv


Skriv et svar til: Newtons anden lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.