Fysik

Hastighed og acceleration

15. marts 2014 af khaled3361 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen!  Jeg har virkelig brug for hjælp til Fysik b opgave, det vil være en stor hjælp, hvis nogen lige kunne hjælpe mig med denne opgave, det haster, og jeg er lidt bagud, Pleaseee hjælp mig :( 

En centrifuge skal snurre så hurtigt rundt at vi kan opnå påvirkning (centripetalacceleration) på 100 g. Radius er 0,40 m.

1) Beregn først hvad hastigheden bliver.

2) Beregn hvad omløbstiden T bliver.

3) Beregn endeligt omdrejningsfrekvensen f

Find sammenhængen mellem T og f.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlerne for jævn cirkelbevægelse.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2014 af mathon

                            \large a = \frac{v^2}{r}

                            \large v = \sqrt{a\cdot r}


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. marts 2014 af hesch (Slettet)

Positionsfunktion for punkt på periferien:

p(t) = 0,4*( cos(ωt) , sin(ωt) ).

v(t) = dp(t)/dt = 0,4*ω*(-sin(ωt) , cos(ωt) )

a(t) = dv/dt = 0,4*ω2( -cos(ωt) , -sin(ωt) )

Ved brug af Pythagoras ( cos2(x) + sin2(x) = 1 ) ses, at de absolutte størrelser bliver:

v(t) = 0,4*ω ,  a(t) = 0,4*ω2 .

a(t) = 100 m/s2  => 

 ω = √( 100 (m/s2) / 0,4m ) = 15,81 rad/s.

1)  Periferihastighed ? :

v(t) = 0,4m * 15,81 s-1 = 6,324 m/s

2) T = 2π / ω

3)  f = 1 / T


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2014 af hesch (Slettet)

#3:  Nå, ja, jeg kan nu se at accellerationen ikke er 100 m/s2, men 100g.

Så a(t) = 100  982 m/s2  osv.


Svar #5
17. marts 2014 af khaled3361 (Slettet)

Tak for hjælpen, men der er noget som jeg ikke helt forstår? Jeg vil gerne have en forklaring på det please

#2 a=v2/r er det opgave 1?
     v=rod a*r er det opgave 2?

#3 hvad er det første du har regnet ud?
    1) hvad er Periferihastighed 
     2) hvad er T=2 pi /w
     3) hvad f= 1/t 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2014 af mathon

                    \large v = \sqrt{\left (982\: \frac{m}{s^2} \right )\cdot \left (0,40\: m \right )} = 19,82\: \frac{m}{s}


Svar #7
18. marts 2014 af khaled3361 (Slettet)

#6 hej Mathon 
hvad er det du har regnet ud her? er det opgave 1 eller 2? tak


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2014 af mathon

korrektion:

                \large v = \sqrt{\left (9,8\: \frac{m}{s^2} \right )\cdot \left (0,40\: m \right )} = 1,98\: \frac{m}{s}


Skriv et svar til: Hastighed og acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.