Kemi

kemi spg til eksamen

16. marts 2014 af hjælp, tak :) (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har brug for nogle "aha-oplevelser" men den almene kemi. Jeg dumpede første eksamen og skal nu op igen - der er nogle grundliggende ting jeg ikke forstår. Jeg ville være utrolig glad om en eller flere ville hjælpe mig igennem.

Problem nr. 1

Sp. Beregn massen af Li2O, der dannes ud fra 6,94 g lithium ved forbrænding i luft. Molvægte: Li: 6,94 g/mol, O: 16,0 g/mol. 

Sv. 

1,000 mol               0,500 mol

2 Li      + 1⁄2 O2  → Li2O

6,94 g                      x g = 29,88 g/mol · 0,500 mol = 14,94 g

Molvægt Li2O = (2 · 6,94 g/mol + 16,0 g/mol ) = 29,88 g/mol 

Jeg forstår ikke hvordan jeg kan se der skal angives 1,00mol og 0,500 mol? Jeg kan godt se at der må 2Li og 1/2 O2 til Li2O - men hvor kommer de angivne mol fra?

Problem 2'

Sp: Calciumcarbonat opløses i saltsyre. Opskriv en afstemt reaktionsligning og be- regn hvor mange mol calciumcarbonat der kan opløses i 100 mL 1,00 M saltsyre?  

Sv: 

Ca2+ + CO32− → CaCO3
HCl er den begrænsende faktor. C(HCl) V(HCl= = nHCl = 100 mL 1,00 M = 0,10 mol HCl

CaCO3 + 2 HCl → Ca2+ + 2Cl− +  H2O+CO2

0,050 mol 0,10 mol

Der kan opløses 0,050 mol CaCO3.

Her forstår jeg ikke hvordan jeg kan udlede at der går 2 HCl for at reaktionen kan forløbe?

problem 3

Færdiggør og afstem følgende reaktionsskemaer
Cr2O72− + R-CH2OH → R-COOH + Cr3+ (sur væske)

Fe2+ + NO3− → Fe3+ + NO (sur væske) 

sv:

2Cr2O72− +3 R-CH2OH +16H+ → 3R-COOH + 4Cr3+ +11H2O (survæske)

3Fe2+ + NO3− +4H+ → 3Fe3+ + NO + 2H2O (survæske) 

Helt grundliggende er jeg i tvivl om hvordan jeg finder de tale jeg skal sætter foran. Jeg er klar over at der skal være lige mange - men det tager med en KRIG af tid at finde frem til løsningen, er der et godt trick evt?

På forhånd mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2014 af Limfjord (Slettet)

Jeg ved ikke om jeg kan hjælpe mere end jeg kan forvirre men jeg kan prøve.
1) i dette spørgsmål udnytter vi formlen n= m/M (bedre kendt som måge over store bjerg - lille m over store M) herved finder du mol mængden eftersom 6,94 g / 6,94 g/mol =' 1 mol. Der skal bruges dobbeltmængde af Li til at danne Li2O. Derved 0,5 mol for dette.

2) reaktionen skal passe! Ved at bruge 2 HCl vil de 2 H'er gå over og danne vand H2O. O'et kommer fra CaCo3.

3) Redoxreaktioner kræver at man holder hovedet koldt!!
Der findes en meget smart metode. Jeg kan ikke lige komme i tanke om fremgangsmetoden men det er noget med at afstemme laning, hydrogenatomer og oxygenatomer... Melder pas på denne! :)

Håber det hjalp en smule, Limfjorden

Svar #2
16. marts 2014 af hjælp, tak :) (Slettet)

Det gjorde det! Jeg kan godt se hvad du mener mht spg 1 og 2 -  spg 3 tror jeg aldrig jeg kan holde hovedet nok koldt til, og slet ik til eksamen ;)

Du skal ha mange tak.

Vh :-) 


Skriv et svar til: kemi spg til eksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.