Kemi

Vægtprocent

18. marts 2014 af teamwork (Slettet) - Niveau: A-niveau

7.63 gram af en blanding af  "Na__2*CO__3 og MgCO__3 behandles med overskud af saltsyre 

    (HCI). Herved omdannes al fast stof til de tilsvarende 

    chlorid-forbindelser (NaCl og MgCl__2) samt CO__2 og vand 

    (H__2O). Ved 26 Celcius og 1.24 atm bestemmes volumen af 

    CO__2 til 1.67 L. Bestem på? baggrund af disse oplysninger 

    hvor meget MgCO__3 der var i den oprindelig prøve. 

Er der nogen der kan hjælpe mig igang? jeg tænkte i første omgang på daltons lov, men anvendes den ikke kun når det er tryk man søger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2014 af mathon

n\left ( CO_2 \right ) = \frac{p\cdot V}{R\cdot T} = \frac{\left ( 1,24\: atm \right )\cdot \left ( 1,67\: L \right )}{\left ( 0,082058\frac{atm\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( \left ( 273,15+26 \right ) \: K\right )} = 0,084359\:\:\: \; mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2014 af mathon

Det er praktisk teoretisk af beregne CO2 og H2O  som   H2CO3,
da reaktionen så kan skrives    

  \underset{0,04218\: mol}{Na_2CO_3} + \underset{0,04218\: mol}{MgCO_3} \: \: + \: \: 4\: HCl \: \: \ \rightarrow \: \: \ \underset{0,08436\: mol}{2NaCl}\: \: \: +\: \: \: \underset{0,04218\: mol}{MgCl_2} \: \: +\: \: \underset{0,08436\: mol}{2\: H_2CO_3}

og stofmængdeforholdet
                                           CO2 : H2O = 1 : 1
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2014 af mathon

M(MgCO3) = sum({1,1,3}*{24.305,12.011,15.999}) g/mol = 84,313 g/mol

m(MgCO3) = (0,04218 mol) · (84,313 g/mol) = 3,56 g


Skriv et svar til: Vægtprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.