Fysik

R-C kredsløb

20. marts 2014 af 8700ralf (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har problemer med opgave 1 b, jeg ved det er et R-C kredsløb jeg har med at gøre. Jeg synes dog overhovedet ikke lige at jeg kan gennemskue hvordan jeg finder modstanden

Jeg har fundet svare på opgave a som er 26 cm

Opgaven er vedhæftet for neden.

Håber der er nogen som der kan hjælpe mig.

Vedhæftet fil: EM2007Marts.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2014 af hesch (Slettet)

Tidskonstanten for RC-leddet:   τ = R*C

Kondensatorspændingen,   Uc(t) = ε * ( 1 - e(-t/τ) ).

For t = 1E-4 s   skal  Uc = 0,9*ε .

Find τ og deraf R.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2014 af hesch (Slettet)

#1 fortsat:

Benyt til sidste spørgsmål:     C = Q / U     =>     Q = C * U


Svar #3
20. marts 2014 af 8700ralf (Slettet)

Jeg får modstanden til at blive 

R= 2.12 \cdot 10^{5}\Omega

er det nogenlunde det samme resultat som du får???


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2014 af hesch (Slettet)

Du kan jo gøre prøve:

τ = R*C = 2,12E5 * 200E-12 = 4,24E-5    =>

e(-t/T) = e(-1E-4 / 4,24E-5 ) =  0,09456  ? ?

Njaaah, det burde jo give 0,1  således at  Uc( 1E-4 ) = ε * ( 1 - 0,1 ) = ε * 0,9

Det kunne ligne en tastefejl på lommeregneren, prøv igen.


Svar #5
20. marts 2014 af 8700ralf (Slettet)

Jeg isolere udtrykket

0.90 \cdot \varepsilon =\varepsilon \cdot (1-e^{-t/\tau})

det får jeg til at give følgende

\tau = \frac{t}{ln(1-0.90)}=4,342\cdot 10^{-5}

\tau =R\cdot C\Rightarrow R=\tau/C=2.1\cdot10^{5} \Omega

Det er sådan jeg gør det, og kan godt se at det ikke giver 0.1. Hmm

Men ville det ikke være så tæt på at det er acceptablet???


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. marts 2014 af hesch (Slettet)

e(-t/τ) = 0,1      =>

-t/τ = ln(0,1) = -2,3026    =>

τ = t / 2,3026 = 1E-4 / 2,3026 = 4,343E-5  = R * C    =>

R = 4,343E-5 / 200E-12 = 2,17E5

Med denne R-værdi finder du e(-1E-4 / 4,343E-5 ) = 0,09984 , hvilket jeg finder acceptabelt.

R = 2,1E5   ligner et gæt på 200kΩ og herefter:  " + det løse ".


Svar #7
20. marts 2014 af 8700ralf (Slettet)

ahh okay, fint fint jeg takker for din hjælp :)


Skriv et svar til: R-C kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.