Matematik

(Brøker) blandet tal gange blandet tal. Hvordan?

20. marts 2014 af booksoflearning (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Hej

Hvordan ganger man et blandet tal med et blandet tal (brøk)?

Dette er en af mine regnestykker: 4\tfrac{3}{4}*3\tfrac{1}{2}

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2014 af SuneChr

Man kan gøre dette,
(4 + 3/4)·(3 + 1/2)
eller
19/4·7/2
Lav resultatet om til blandet tal.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2014 af Stats

Jeg har som væne at anvende:

• Først opskrives udtrykket, som her er:

\\ 4\tfrac{3}{4}\cdot3\tfrac{1}{2}

• 4 og 3 kan nu ganges op i tælleren.

\\ {\color{Red} 4}\frac{3}{4}\cdot {\color{Red} 3} \frac{1}{2}= \frac{{\color{Red} 4}\cdot 3}{4}\cdot \frac{{\color{Red} 3}\cdot 1}{2}

• 4·3 er 12, og 3·1 er 1, og dermed bliver brøkerne:

\\ \frac{12}{4}\cdot \frac{3}{2}

• Reglen siger nu, at man skal gange tæller med tæller (de røde tal) og nævner med nævner (de blå tal).

\\ \frac{{\color{Red} 12}}{{\color{Blue} 4}}\cdot \frac{{\color{Red} 3}}{{\color{Blue} 2}}

• For at lette udregningen lidt, kan man lave en samlet brøk som vist.

\\ \frac{{\color{Red} 12}}{{\color{Blue} 4}}\cdot \frac{{\color{Red} 3}}{{\color{Blue} 2}}=\frac{{\color{Red} 12}\cdot {\color{Red} 3}}{{\color{Blue} 4}\cdot {\color{Blue} 2}}

• 12 gange 3 giver 36 og 4 gange 2 giver 8 og vi har fundet resultatet.

\\ \frac{{\color{Red} 12}}{{\color{Blue} 4}}\cdot \frac{{\color{Red} 3}}{{\color{Blue} 2}}=\frac{{\color{Red} 12}\cdot {\color{Red} 3}}{{\color{Blue} 4}\cdot {\color{Blue} 2}}=\frac{36}{8}

Du kan dermed reducere tallet, hvis du vil

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er helt forkert. Det blandede tal 43/4 betyder ikke 4·3/4 , men 4 + 3/4, som det også er angivet i #1.

Svaret i #1 er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2014 af SuneChr

# 2
Vil du dermed sige, at   \\ 4\tfrac{3}{4}\cdot3\tfrac{1}{2}   =   \\ \frac{{\color{Red} 12}}{{\color{Blue} 4}}\cdot \frac{{\color{Red} 3}}{{\color{Blue} 2}}=\frac{{\color{Red} 12}\cdot {\color{Red} 3}}{{\color{Blue} 4}\cdot {\color{Blue} 2}}=\frac{36}{8}  ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. marts 2014 af Stats

Ok, jeg har misforstået opgaven...

Har sovet lidt... (har fjernet det som ellers skulle have været for sjov).. Undskyld!!
 

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. marts 2014 af SuneChr

# 5
Jeg tror ikke, at 14 årige Maria i 7. klasse synes, det er sjovt.
Vent med at svare, en anden gang, til efter du er godt udhvilet.


Skriv et svar til: (Brøker) blandet tal gange blandet tal. Hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.