Kemi

pH-beregning

21. marts 2014 af Ninnnna (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg mangler lidt hjælp til den her opgave 

Salrpeersyrling (HNO2(aq)) er en svag syre med syrestyrkekonstant Ka= 4,5 · 10-4. Saltpetersyrlings natriumsalt (NaNO2) er letopløseligt i vand. 25,00  mL af en HNO2(aq) opløsning med den formelle koncentration 0,200 M blandes med 20,00 mL af en 0,150 M NaNO2(aq) opløsning. Beregn pH for denne blanding. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2014 af mathon

Brug pufferligningen:

                                pH=pK_a+log\left ( \frac{n(NO{_{2}}^{-})}{n(HNO_2)} \right )


Svar #2
21. marts 2014 af Ninnnna (Slettet)

Tak, men jeg kan ikke helt finde ud af, hvordan reaktionsligningen ser ud? 


Svar #3
21. marts 2014 af Ninnnna (Slettet)

Jeg har forstået det nu - skulle lige læse det, du havde skrevet ordentligt :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2014 af mathon

                HNO_2_{\; \; (aq)}\; \; \; + \; \; \; H_2O_{\; \; (l)}\: \; \; \; \rightleftharpoons \; \; \; NO{_{2}}^{-}_{\; \; (aq)}\; \; \; +\; \; \; H_3O^+_{\; \; (aq)}


Svar #5
21. marts 2014 af Ninnnna (Slettet)

Så har jeg regnet opgaven, men det resultat, jeg får, passer ikke med facitlisten. Hvordan regner du n(NO2-) og n(HNO2)? Bare lige så jeg kan se, om det er der, jeg laver fejlen


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2014 af mathon

          n(NO{_{2}}^{-}) = (0,020 \; L)\cdot \left (0,15\; \frac{mol}{L} \right ) = 0,003\; mol

          n(HNO{_{2}) = (0,025 \; L)\cdot \left (0,200\; \frac{mol}{L} \right ) = 0,005\; mol

                         pH=3,35+log\left ( \frac{3}{5} \right )=3,13


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.