Matematik

Eksponentialfunktioner

21. marts 2014 af Mathildeeee (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!
Skal lave denne opgave i en aflevering, men kan ikke finde ud af den. Håber i kan hjælpe, tak på forhånd!

Holdbarheden af dybfrosne varer afhænger af temperaturen i fryseren. For en bestemt type pølse

holdbarheden D (målt i døgn) som funktion af temperaturen T (målt i °C) i fryseren givet ved

T D(T) = 15,71× 0,8913 .

a. Beskriv hvilken information funktionen giver om pølsens holdbarhed, og inddrag i

beskrivelsen en fortolkning af de konstanter (dvs. tallene), der indgår i forskriften.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at skrive udtrykket ordentligt op. Benyt redigeringsfaciliteterne i tekstboksen til at udtrykke eksponent (x2).

Måske det skal være

        D(T) = 15,71 · 0,8913T    ?

Se på D(0) og se på hvad der sker fra D(T) til D(T+1) .


Svar #2
21. marts 2014 af Mathildeeee (Slettet)

Mange tak :)


Svar #3
21. marts 2014 af Mathildeeee (Slettet)

#1
Kan det godt passe, hvis temperaturen er negativ, har den en længere holdbarhed og omvendt?
y = 15.71*(0.8913)^(-10) = 49,65
y = 15.71*(0,8913)^(0) = 15,710


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det fremgår jo af det givne udtryk.

Funktionen D(T) = b·aT  er en aftagende eksponentialfunktion, idet 0 < a < 1:

        T1 > T2 ⇒ D(T1) < D(T2) ,

specielt

        T < 0 ⇒ D(T) > D(0) .


Skriv et svar til: Eksponentialfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.