Kemi

Frysepunktsbestemmelse

22. marts 2014 af namarie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg skal bestemme frysepunktet for en opløsning af Na2CO3(aq), som er lavet ved at opløse 5 g Na2CO3 i rent vand. Opløsningen har et volumen på 1 L. Desuden er massefylden = 1 kg*L-1. Den molale frysepunktskonstant for vand er Kf=1,86 K*kg*mol-1. Hvordan udregner jeg frysepunktet? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2014 af mathon

     M(Na2CO3) = sum({2,1,3}*{22.990,12.011,15.999}) g/mol = 105,988 g/mol

     n(Na2CO3) = (5 g) / (105,988 g/mol) = 0,047175 mol

     molaliteten er (0,047175 mol) / (1 kg) = 0,047175 mol·kg-1

     osmolaliteten = 3·(0,047175 molal) = 0,141525 mol·kg-1

               \Delta T = \left (1,86\: \frac{K\cdot kg}{mol} \right )\cdot \left (0,141525\: \frac{mol}{kg} \right ) = 0,26\: K

    Na2CO3-opløsningens frysepunkt er (0 - 0,26)ºC = -0,26ºC

              

    
                            
    


           


Svar #2
23. marts 2014 af namarie (Slettet)

Tak :) hvilke formler er det du bruger?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2014 af mathon

  

                                    Na_2CO_3\; \; \; \overset{3\; ioner}{\rightarrow}\; \; \; 2\: Na^+\; \; \; +\; \; \; CO{_{3}}^{2-}   

         hvorfor
                        osmolaliteten/den kolligative molalitet er det tredobbelte af den formelle molalitet.


Skriv et svar til: Frysepunktsbestemmelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.