Matematik

Lidt mat hjælp

30. november 2005 af Mads123 (Slettet)
Den ene er 7.030 i "eksamensopgaver i matematik 2"

y=(e)^( sqrt((2)^(2) + 4*2 - 11)), y>1

og grafen går igennem punktet P(2,e)

Bestemmelse af definitionsmængde for f:

Hvordan bestemmer jeg defintionsmængden. Jeg får selv x E [2,64575; uendelig[ og føler mig rimelig sikker på resultatet. Men jeg er lidt i tvivl om hvordan man "rigtigt" kommer frem til det.


Ekstra spørgsmål:
Er definitionsmængder altid på interval form?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2005 af Epsilon (Slettet)

Kunne vi få opgaveformuleringen hørende til omtalte opgave?

"Ekstra spørgsmål:
Er definitionsmængder altid på interval form?"

Hvis du tænker på definitionsmængder for løsninger til begyndelsesværdiproblemer, så kan du roligt gå ud fra, at det er tilfældet. Det følger jo af eksistensudsagnet i sætningen om eksistens- og entydighed af en løsning til begyndelsesværdiproblemet.

//Epsilon

Svar #2
30. november 2005 af Mads123 (Slettet)

Selvfølgelig kan I det.

"En funktion f er løsning til differentialligningen

dy/dx = (y/ln(y))*(x+2) , y>1

og grafen for f går gennem punktet P(2,e)

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.

Bestem forskrift og definitionsmængde for f"


En anden opgave er præcis samme måde med differentialligningen dy/dx = 1/x*y , x>0 hvor punktet P istedet er P(1,-2). Her har jeg sagt definitionsmængde er x>=(e^-2), men det skal så være x E [(e^-2); undelig[ ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
En ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2,e) ses at være

y = (4e)x - 7e

Højre side i differentialligningen er et produkt af en funktion af x alene og en funktion af y alene; den er med andre ord separabel. Separerer man de variable og integrerer venstre side via substitutionen t = ln(y), ledes man til

ln(y)^2 = x^2 + 4x + C

for en integrationskonstant, C, som fastlægges af P(2,e). Man finder, at

C = 1 - (2^2 + 4*2) = -11.

Eftersom

y > 1 <=> ln(y) > 0 => ln(y)^2 > 0,

må det kræves, at

ln(y) = sqrt(x^2 + 4x - 11)

samt, at x^2 + 4x - 11 > 0. Man ser, at rødderne x' i polynomiet

p(x):= x^2 + 4x - 11

er x' = -2 ± sqrt(15) og dermed, idet koefficienten til x^2 er positiv, at

p(x) > 0 <=> x < -(2 + sqrt(15)) v x > -2 + sqrt(15)

Da det endvidere forlanges, at integralkurven skal være kontinuert og differentiabel i et så stort interval som muligt indeholdende P(2,e), må

x > -2 + sqrt(15),

Forskrift og definitionsmængde for f er således

f(x) = exp{sqrt(x^2 + 4x - 11)}, x > -2 + sqrt(15).

(Alternativt: x E ]-2 + sqrt(15); infty[).

På tilsvarende vis, ved at benytte de relevante restriktioner, deducerer man i den anden opgave, at

y = (-1/2)x - 3/2

er en ligning for tangenten i P(1,-2), og endvidere er

f(x) = -sqrt(2ln(x) + 4), x > e^(-2)

den søgte partikulære løsning.

Vær opmærksom på, at definitionsintervallerne er _åbne_.

//Epsilon

Svar #4
01. december 2005 af Mads123 (Slettet)

Er du sikker på den sidste?
Jeg får det til f(x) = -sqrt(2*(ln(x)+2))
og hvordan får du det til et åbent interval i den opgave?

Ellers er jeg helt med på den første :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Tja, det er da det samme, som jeg har skrevet i #3, thi

2*(ln(x) + 2) = 2ln(x) + 4.

Du har blot faktoriseret '2' uden for parentes.

For at indse, at definitionsintervallet også i dette tilfælde er åbent, betragt da

y^2 = 2ln(x) + 4,

hvortil man kommer ved at separere, integrere samt benytte P(1,-2).

Vi har som udgangspunkt forudsat, at y != 0, og da det endvidere forlanges, at integralkurven (løsningskurven) skal være kontinuert og differentiabel i et så stort interval som muligt indeholdende P(1,-2), må

y < 0

og dermed er y^2 = 2ln(x) + 4 > 0.
Vi får altså, at

ln(x) > -2 <=> x > e^(-2)

og således, at forskrift og definitionsmængde for f er

f(x) = -sqrt(2ln(x) + 4), x > e^(-2).

//Epsilon

Svar #6
01. december 2005 af Mads123 (Slettet)

Ahh, det er fordi nævneren i differentialligningen ikke må give nul. Så forstår jeg.
Tusind tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Velbekomme.

//Epsilon

Skriv et svar til: Lidt mat hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.