Fysik

Gitterkonstant

04. december 2005 af onsunshine (Slettet)
Lyset fra en He-Ne laser sendes gennem et gitter med 600 ridser pr. mm og hen mod en skærm, hvor der dannes et antal pletter.

a) Hvordan er gitterkonstanten i meter?

Hvad er det for en formel jeg skal bruge for at udregne denne opgave?

Λ=d*sin(Φ)
----------
n

er det den...? Hvis det er den, hvad er så mine tal...? jeg kender jo kun d !

Svar #1
04. december 2005 af onsunshine (Slettet)

Nåå den virkede vist ikke den formel der.... Den jeg tænkte på var...

Lambda=d*sin(fi)
----------------
n

håber den kan vises orgentligt... ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Du ved også at bølgdelængden af lys fra en helium-neonlaser er 632,8 nm (jeg mener dette er den korrekt værdi, men er ikke helt sikker).

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Det er skam umiddelbart deromkring.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2012 af johngun (Slettet)

I den ligning med lambda=d*sin(fi) divideret med n

 

Hvad står (fi) for?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2012 af mathon

                        φn er lysets afbøjningsvinkel ved gitterpassagen for plet nr. n


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2012 af johngun (Slettet)

Og ud fra de oplysninger jeg har med at lyset sendes gennem gitter med 600 ridser pr. mm, hvilke andre tal skal jeg så bruge i ligningen til at beregne gitterkonstanten?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2012 af mathon

             beregning af gitterkonstanten

                       gitterkonstanten d er afstanden mellem to naboridser
 

                       afstanden mellem 599 ridser er 1 mm

                       gitterkonstanten er
                                                           d = (1 mm) / (599) ≈ (1 mm) / (600) = 0,001666667 mm = 1666,667 nm


                     

 

              


Skriv et svar til: Gitterkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.