Kemi

Eksame opgaver, August 1997

08. december 2005 af MrJonas (Slettet)
2I- + 2Fe3+ -> I2 + 3FE2+

er det rigtig afstemt?

-----------------------
Bromidioner oxideres ikke af jern(III)ioner.
Opløsningen koges, indtil der ikke kommer mere violette dampe. Der tilsættes nu svovlsur opløsning af KMnO4 og bromidionerne oxideres efter følgende reaktionskema:
2MnO4- + 10Br- + 16H+ -> 2Mn2+ + 5Br2 + 8H2O. Opløsningen rystes herefter med lidt heptan. Der fremkommer et tydeligt tegn på, at der dannet Br2.

B) Forklar hvorfor man benytter heptan til at påvise Br2.

c) Beregn Delta G stnadard for reaktion ved 25 grader.

--------------------------------------
Det er meget vigtigt at reaktionen foregår i tilstrækkelig sur opløsning. Vi ser på en situation , hvor vi har følgende koncentrationer i opløsningen:
[MnO4-] : 0,015M
[Br-] : 0,015M
[Mn2+] : 0,00012M
[Br2] = 0,00030 M

D) Vis at reaktionen ikke kan forløbe ved 25 grader, hvis pH for opløsningen er 5,0.

------------------------------------------

Der afvejes 289 mg af pulveret, som opløses i vand. Ved titrering finder man frem til, at der skal bruges 24,9 mL 0,100 M AgNO3 for at bundefælde alle Br- og I- efter reaktionerskemaerne:

Ag+ + Br- -> AgBr
Ag+ + I- -> AgI

E) Beregn massen af NaBr og massen af NaI i den afvejede mængde af pulveret.

----------------------------------------
Svar:

B) Er helt lost der!

c) Der bruger jeg vil bare at Delta G standard: (8*G(H20)+5*G(Br)+2*G(Mn2+)) - 2*G(MnO4-) + 10*G(Br-) + 16*G(H+) ? Og

d)
Er ikke helt sikker, men tænkte på at bruge: G = Standard G + RT +ln[ion]

E)
Er ikke helt sikker

- Skal helst bruge hjælp idag.
På forhånd tak
Mvh
Jonas

Svar #1
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

Til opgave b tænkte jeg på noget med polær eller upolær

Svar #2
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

Slet ingen?=

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2005 af frodo (Slettet)

2I- + 2Fe3+ -> I2 + 3FE2+

er det rigtig afstemt?
JA!

B) Forklar hvorfor man benytter heptan til at påvise Br2.
Du er inde på det rigtige. er Br2 polært eller upolært? Hvilket solvent kan det så opløses i? Og hvordan er det man kan se brom med det blotte øje?

c) Beregn Delta G stnadard for reaktion ved 25 grader.
c) Der bruger jeg vil bare at Delta G standard: (8*G(H20)+5*G(Br)+2*G(Mn2+)) - 2*G(MnO4-) + 10*G(Br-) + 16*G(H+) ? Ja, næsten korrekt. Det korrekte udtryk kommer til at se sådan ud:
DeltaG-std. =(8*G(H20)+5*G(Br)+2*G(Mn2+)) - (2*G(MnO4-) + 10*G(Br-) + 16*G(H+))

D) Vis at reaktionen ikke kan forløbe ved 25 grader, hvis pH for opløsningen er 5,0.
d)
Er ikke helt sikker, men tænkte på at bruge: G = Standard G + RT +ln[ion]
næsten korrekt ligeledes. Den rette relation du skal anvene er: G=G-std.+R*T*ln(Y), hvor Y er reaktionsbrøken

e)Beregn massen af NaBr og massen af NaI i den afvejede mængde af pulveret.
Der mangler vist lige lidt oplysninger til at regne dette spørgsmål.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2005 af frodo (Slettet)

#3: 2I- + 2Fe3+ -> I2 + 3FE2+

der havde jeg vist lige overset noget. koeficienten foran Fe(III)-ionen skal retteligt blot være 2, og ikke 3.

Svar #5
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

øhm, er næsten med, når du skriver reaktionen brøken mener du så det hele? For hvilken stanard G skal jeg så anvende?

Til opgave E er den tekst der står over :).. altså:
Der afvejes 289 mg af pulveret, som opløses i vand. Ved titrering finder man frem til, at der skal bruges 24,9 mL 0,100 M AgNO3 for at bundefælde alle Br- og I- efter reaktionerskemaerne:

Svar #6
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

og lige til B, Brom er upolært så vidt jeg husker ligesom heptan og derfor må de gå i forbindelse ikke? Men kan ikke huske hvordan brom ses med det blotte øje :S

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2005 af frodo (Slettet)

øhm, er næsten med, når du skriver reaktionen brøken mener du så det hele? For hvilken stanard G skal jeg så anvende?

Ja, det hele altså Y=[C]^c*[D]^d/([A]^a*[B]^b)

du skal dertil anvende standardværdien svarende til reaktionen du opskriver reaktionsbrøken for.

Til opgave E er den tekst der står over :).. altså:
Der afvejes 289 mg af pulveret, som opløses i vand. Ved titrering finder man frem til, at der skal bruges 24,9 mL 0,100 M AgNO3 for at bundefælde alle Br- og I- efter reaktionerskemaerne:
Ud fra disse oplysninger kan du kun udregne summen af stofmængderne. Du må have en anden oplysning til at fastlægge en af enten n(NaI) eller n(NaBr).


og lige til B, Brom er upolært så vidt jeg husker ligesom heptan og derfor må de gå i forbindelse ikke? Men kan ikke huske hvordan brom ses med det blotte øje :S
Brom kan opløses i hetanfasen, ja. Og brom er gult/brunt.

Svar #8
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

Jamen jeg får jo ikke oplyst nogen koncentration for H+ , hvad skal den så angives som? Går udfra H2O ikke skal med da det må være opløsningmiddel eller hvordan?

til opgave E, der står godt nok ikke andet end det.

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. december 2005 af frodo (Slettet)

[H+]=10^(-pH)

Du skal naturligvis anvende de gældende regler for opskrivning af reaktionsbrøken. Dvs H2O udelades, da det er opløsningsmiddel.

kan du scanne hele opgaven ind. Jeg har ikke mulighed for at se den på anden vis. (der står muligvis mere end man regner med)

Svar #10
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

Jo, jeg ville sagtens kunne scanne den ind, men har ingen sted at ligge den op eller noget

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. december 2005 af frodo (Slettet)

http://www.upit.dk/
upload den her, og læg et link i denne tråd bagefter.

Svar #12
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

Ved ikke om jeg gør noget forkert, men får hele tiden en fejl hvor siden siger:

Serverfejl: Filen kunne ikke gemmes, da serveren ikke tillader at der bliver gemt noget i upload-mappen!

Andre ideer?

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. december 2005 af frodo (Slettet)

http://www.badongo.com/index.php?affiliate=100006

Svar #14
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

http://sbx2.users.whitehat.dk/Scan0001.jpg .. der er den

Svar #15
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

http://www.badongo.com/pic.php?file=Kemi__2005-12-08_Scan0001.jpg

eller der

Brugbart svar (0)

Svar #16
08. december 2005 af frodo (Slettet)

jeg vil gerne se hele opgaven. Altså hele opgave 2

Brugbart svar (0)

Svar #17
08. december 2005 af IBM (Slettet)

Der mangler ingen oplysninger til 1e vedr. NaBr og NaI; der kan opstilles to ligninger med to ubekendte:

n(NaI)+n(NaBr)=n(AgNO3)

m(NaI)+m(NaBr)=289mg

Isoler fx NaI i den første ligning, indsæt i den anden ligning og løs for n(NaBr). Bestem m(NaBr) og derefter kan m(NaI) nemt bestemmes. Jeg får:

m(NaBr)= 184mg
m(NaI)=105mg

Brugbart svar (0)

Svar #18
08. december 2005 af frodo (Slettet)

føj man glemmer meget på et halvt år uden for gym!

Svar #19
08. december 2005 af MrJonas (Slettet)

Jamen så siger jeg MANGE tak til jer begge to ;)

Skriv et svar til: Eksame opgaver, August 1997

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.