Matematik

Matematisk gåde

15. december 2005 af snejst (Slettet)
Hej. Jeg har en opgave, som for mig virker umulig. Jeg ville bare prøve, om der var en, der er klogere end mig der kan løse den.

Leif og Jørgen er 54 år tilsammen. Leif er dobbelt så gammel nu, som Jørgen var, da Leif var 6 år ældre end Jørgen er nu.

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2005 af sigmund (Slettet)

Hvad skal man finde ud af? Skal man finde ud af, hvor gammel Leif er, eller hvor gammel Jørgen er?

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2005 af fixer (Slettet)

Opgaven kan løses ved nøgtern anvendelse af sine algebraiske færdigheder. For nogen rigtig gåde er der ikke tale om.

Symbolerne L og J anvendes til at repræsentere henholdsvis Leif's og Jørgen's alder.

Da opstilles følgende ligninger udfra det oplyste:

Leif og Jørgen er tilsammen 54 år:

I. L + J = 54

Leif er dobbelt så gammel nu, som Jørgen var på et tidspunkt, da hans alder var J_1:

II. L = 2J_1

På dette tidspunkt var Leif netop 6 år ældre, end Jørgen er nu:

III. L_1 = 2J

Nu haves 4 ubekendte, men kun 3 ligninger. Den manglende information tilvejebringes ved at udtrykke, at aldersforskellen mellem Leif og Jørgen er invariant:

IV. L - J = L_1 - J_1

altså at aldersforskellen mellem dem nu, er den samme som den var på det tidspunkt, hvor deres aldre vare J_1 respektive L_1.

Løsning af ligningssystemet er triviel. Udtryk J_1 ved J af (II), L_1 ved L af (III) og indsæt i (IV). Herved kan L udtrykkes ved J (eller omvendt) hvorved substitution i (I) giver svaret.

Man finder for de nuværende aldre:

J = 21 3/7 år
L = 32 4/7 år

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2005 af fixer (Slettet)

Korrektion:

Ligning III skal naturligvis være:

III. L_1 = J + 6

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2005 af fixer (Slettet)

Akja, endnu en meningsforstyrrende slåfejl:

"L_1 ved L af (III)"

skal retteligt være

L_1 ved J af (III)

Skriv et svar til: Matematisk gåde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.