Fysik

Forståelsesspørgsmål om inerti og inertialsystemer

17. december 2005 af sprit (Slettet)
Kan nogne forklare mig, hvad inertialsystemer er?
Og HVORFOR lander en bold ikke bag en, hvis man kaster bolden i luften, mens man står på taget af en bus/tog?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2005 af mowila (Slettet)

Et inertialsystem er et koordinatsystem/referencesystem hvori intertiens lov gælder...

Svar #2
18. december 2005 af sprit (Slettet)

#1
Hm, okay, nu har jeg læst lidt og har rimelig styr på hvad inertialsystemer og det sidste spørgsmål, jeg spurgte om i #0.

Men jeg forstår ikke helt, hvad inerti er. Jeg har dog en ide om det, men... vil du prøve at forklare det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2005 af Riemann

Som du nok ved siger Newtons 1. lov (som jo også kaldes inertiens lov) at et legeme, der ikke påvirkes af nogen kraft bevæger sig med konstant hastighed,

F=0 => v=konstant

Hvis du så for eksempel står på et tog og kaster en bold op i luften, er der en kraft på bolden i den lodrette retning (1. fordi du kaster den opad, og 2. fordi tyngdekraften trækker i den).

Men derimod er der stadig ingen kraft i den vandrette retning. Du kastede jo bolden lige opad. Der gælder således at
F(vandret)=0
Ifølge inertiens lov vil den vandrette hastighed således stadig være konstant, og derfor vil den også følge med dig.


En anden måde man kunne forklare det på, er ved at sige at al bevægelse er relativ, som Galilei påstod det.

Når du står på jorden, betragter du selv, at du er i hvile og vælger derfor at sige, at din hastighed er 0 (i forhold til jorden). Hvis du kaster en bold op i luften falder den derfor lige ned i hovedet på dig selv igen, da din hastighed var 0 (og dermed konstant).

Det samme er tilfældet, når du står på toget. Her bevæger du dig også med konstant hastighed, og i forhold til toget er din hastighed 0. Derfor vil du også få bolden lige ned i hovedet igen, hvis du kaster den opad fra et tog.

Man kan således sige, at "inertien" af et legeme er den egenskab, der sørger for, at det bevæger sig med konstant hastighed, når det ikke påvirkes af nogen kraft.

Håber det hjalp lidt....

Svar #4
18. december 2005 af sprit (Slettet)

#3
Taktaktaktak for din hjælp!
Jeg forstår det nu, og jeg forstår også det andet, som jeg troede, at jeg forstod før, meget bedre!
Jeg tror godt du kunne blive en god lærer (hvert fald bedre end min lærer!)...

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2005 af Riemann

mange tak :)

Skriv et svar til: Forståelsesspørgsmål om inerti og inertialsystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.