Matematik

Bevis (potenser)

21. december 2005 af saab88 (Slettet)
Nogen der kan hjælpe med at bevise denne sætning:

"Man opløfter en potens til ny potens ved at beholde roden og multiplicere eksponenterne: (a^p)^q=a^p*q " ?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. december 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Den omtalte sætning er ikke korrekt, så den kan ikke bevises. Du skal huske parenteserne, for der gælder derimod, at

(a^p)^q = a^(p*q)

Svar #2
21. december 2005 af saab88 (Slettet)

Ja, det må du undskylde...glemte de paraneteser...
Men kan du hjælpe mig med at bevise sætningen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. december 2005 af fixer (Slettet)

Dersom potensfunktionens maksimale definitionsmængde begrænses til R+ vises det ønskede ved direkte anvendelse af definitionen:

Lad x E R+, y E R. Ved x^y forstås det positive reelle tal, hvis naturlige logaritme er ylog(x).

Der gælder dermed definitionsligningen

log(x^y) = ylog(x) (*)

Ved gentagen anvendelse heraf fås specielt

log((x^p)^q) =

qlog(x^p) =

pqlog(x) =

log(x^(pq))

hvoraf det af logaritmefunktionernes en-entydighed sluttes, at

(x^p)^q = x^(pq) (**)

Bemærk, at hvis definitionsmængden udvides til at omfatte R- tilligemed, da er definitionen (*) ikke længere gyldig. Definition kan dog suppleres med definitioner af x^(p/q), hvor p/q er en uforkortelig brøk, p E Z\\{0}, q E N og ulige. Med disse nye definitioner, kan en sætning analogt til (**) vises at gælde for x E R-.

Svar #4
27. december 2005 af saab88 (Slettet)

#3 Det lyder rigtig godt, men da jeg kun er en 1.g'er, er der meget af det jeg ikke kan forstå.. hehe..
Kan du skrive det i et lettere sprog?

:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. december 2005 af fixer (Slettet)

Nej, egentligt ikke. Du skriver jo ikke, hvad det er, du ikke forstår.

Grundlæggende står der blot, at for positive tal, x, kan man ved de angivne regninger udfra definitionsligningen bevise netop det, du ønsker.

Den sidste paragraf nævner blot den krævede udvidelse, hvis man også tillader at x kan antage negative tal. En 1.g'er vil formodentligt kunne glemme alt om dette.

Skriv et svar til: Bevis (potenser)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.