Fysik

Lys + atomer

15. januar 2006 af AC_CA (Slettet)
E1 = -10,437 eV
E2 = -5,551 eV
E3 = -3,734 eV
E4 = - 1,598 eV

E1 er atomets grundtilstand, som svarer til, at alle skallerne med mindre energi er fyldt op, og at den yderste elektron befinder sig i en skal med energien E1.

1. Beregn bølgelængden af den foton, som udsendes ved overgang fra E2 til grundtilstanden.

2. Lys med bølgelængderne 254nm, 314nm,461nm og 683nm sendes gennem en gas af stoffet. Hvilke af de fire bølgelængder vil hverved kunne aborberes?

Hvordan regner jeg disse opgaver??

Svar #1
15. januar 2006 af AC_CA (Slettet)

hjællp

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

1) Du siger: E = E2-E1 = 4,887 eV = 7,827*10^-19J

E = hc/lambda <=> lambda = 253,7 nm

2) Dvs. lys med bølgelængden 254 nm vil kunne absorberes.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2006 af 150972 (Slettet)

1) Lamda = (c*h)/(E2-E1)=

(3,0*10^8m/s*4,14*10^-15eVs)/

(-5,551eV+10,437eV) = 254nm

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2006 af 150972 (Slettet)

2)En-Em = (c*h)/lamda <=>

En-Em=(3,0*10^8m/s*4,14^-15eVs)/314nm =

3,955eV = E4-E2

Du gør så det samme og dividere c*h med henholdsvis 683nm og 461nm

(683nm) = 1,82eV = E3-E2

(461nm) = 2,69eV

Det er kun lys med bølgelængderne 254nm, 314nm og 683nm der absorberes

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Når det drejer sig om absorption af elektromagnetisk stråling, vil det ske fra grundtilstanden (E1) da her vil atomet befinde sig uden ydre påvirkning.

Derfor vil det kun være E1-->E2 (254 nm) som absorberes. E1-->E3 vil kræve 185 nm og E1-->E4 vil kræve 140 nm.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2006 af fixer (Slettet)

Dog er der intet i vejen for, at et exciteret atom absorberer endnu et kvant.

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2006 af 150972 (Slettet)

#5
Du tager fejl Larsendrengen! Læs venligst opgaven igennem igen.



Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg bøjer mig i støvet, da jeg fik nærlæst noget atom-spektre teori.

Min viden er hovedsagligt molekylær og her er tingene en hel del anderledes. Der vil man kun se absorption fra grundtilstanden.

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. januar 2006 af 150972 (Slettet)

Du behøver ikke bøje dig i støvet.

Det er altid godt at få genopfrisket fysikken.

Hyg dig

Svar #10
16. januar 2006 af AC_CA (Slettet)

mange tak.. jeg har løst den nu :)

Skriv et svar til: Lys + atomer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.