Kemi

Knaldluft og Idealgasligning!??

16. januar 2006 af Mars Volta (Slettet)
Hejsa. Jeg sidder med en kemi rapport der driller, problemet er som følger:

Jeg har foretaget en elektrolyse af vand med et knaldluftcoulometer hvorved jeg har fået knaldluft. Mit bud på reaktionsskema er:

2H2O + 2e- ---> 2H2 + O2.

Ser dette rigtigt ud?

Jeg skal nu bestemme stofmængden af H2 og jeg har følgende oplysninger;

276mL knaldgas indsamlet.
Temperatur 23°C.
Barometertryk 101,9kPa
Mættet vandamps tryk ved 23°C = 2,809kPa

Jeg er kommet frem til at idealgasligningen kan bruges men jeg er i tvivl om hvilket tryk jeg skal regne med.

mvh Mathias

Svar #1
16. januar 2006 af Mars Volta (Slettet)

Kom nu venner! Jeg behøver virkelig hjælp!!

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2006 af frodo (Slettet)

tålmodighed er en dyd..

Hvis du selv har lavet forsøget, skal du tage højde for mættede vanddampes tryk i form af Daltons lov.

Hvis du blot får det oplyst, kan man jo godt indsamle det uden at der er vand deri

Svar #3
16. januar 2006 af Mars Volta (Slettet)

Jeg undskylder min utålmodighed :-)

Jeg har selv lavet forsøget hvor jeg noterede mig barometertrykket, men i øvelsesvejledningen står der at "husk at korrigere barometertrykket for mættede vanddampes tryk". Den del forstår jeg simpelthen ik. Noget du kan forklarer?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2006 af frodo (Slettet)

Vi har jo daltons lov, der siger, at summen af partialtrykkene er lig totaltrykket

Svar #5
16. januar 2006 af Mars Volta (Slettet)

Jep, men problemet er jeg ved ik hvad barometertrykket og mættet vanddamps tryk er i den sammenhæng.

Totaltrykket må være pH2(g) + pO2(g) men jeg ved ik hvordan jeg skal bruge barometertrykket og mættet vanddamps trykket i den sammenhæng?

jeg er lost :-)

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2006 af frodo (Slettet)

totaltrykket er jo barometerstanden:

B=p(H2)+p(O2)+p(H2O)=p(knaldgas)+p(H2O)

da vi antager idealitet, ved vi desuden:
p(H2)=2*p(O2) <=> n(H2)=2*n(O2)
dvs:

p(H2)=2/3*p(knaldgas)


Svar #7
16. januar 2006 af Mars Volta (Slettet)

Så faldt 25 øren!!

Dum som jeg er var jeg simpelthen ik klar over at barometerstanden viste det samlede tryk og at mættet vanddamps tryk skulle medregnes som du skriver. Mange tak for din tid og hjælp :-)

Skriv et svar til: Knaldluft og Idealgasligning!??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.