Latin

Latin A, Græsk A og Fransk A/Engelsk A

17. januar 2006 af Lilla Propel (Slettet)
Hej med jer,

jeg begynder på stx til næste år og overvejer at tage den studieretning, der hedder Latin A, Græsk A og Tysk fort. A/Fransk fort. A/Engelsk A.
Jeg vælger så fransk eller engelsk, jeg er ikke helt sikker på, hvilket fag der bliver endnu.

Derfor vil jeg gerne vide, om der er nogen herinde, der har en lignende studieretning; og i den forbindelse stille nogle spørgsmål:

a) Hvad bør/skal man interessere sig for, hvis man vælger førnævnte fag (hvis du kun har erfaring med en af dem undtagen fransk og engelsk, så skriv alligevel!)?

b) Fortryder du, at du har valgt faget/fagene? Hvorfor/hvorfor ikke?

c) Hvor mange på dit gymnasium har lignende valgfag (primært græsk og latin)? Jeg har hørt noget om, at man skal være et bestemt antal, før skolen opretter studieretningen.

d) Hvis du har nogen erfaring med det, hvad synes du så, at jeg skulle vælge; Engelsk eller fransk? Hvad passer umiddelbart bedst til de to andre fag?

Mvh.
Fie Stougård

Brugbart svar (2)

Svar #1
17. januar 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Uha uha! Det lyder skønt at få en mere med på vognen :)
Jeg har latin A, græsk A og fransk A under den gamle gymnasieordning.

a) Hovedemnerne er sprog, kultur og litteratur.

I græsk og latin vil du opleve at lære sprog på en lidt anden måde. I starten vil det måske virke meget som du kender hvor man læser et begyndersystem, men fra midten af 2.g vil I begynde at lære om sprogene og om sprog i det hele taget på en langt mere videnskabelig måde. I vil fx komme til at beskæftige jer med fx lydlove, dvs. lovmæssigheder der gør at man kan se at fx et ord på latin som "sequor" i virkeligheden er det samme som det græske "hépomai"

Men generelt er det at sprogene er et virkemiddel til at komme frem til kernen: kulturen og litteraturen. Du vil komme til at lære meget om de gamle romere og grækere, hvad de troede på, myter og fortællinger og meget mere. I virkeligheden er fagene utroligt alsidige da man kan beskæftige sig med rigtig mange ting. En ting du vil komme til er at læse berømte forfatter som Cicero, Platon og Homer. Du vil også få et indblik i deres historie, deres samfund og lignende ting. Du kommer bl.a. til at se at grækerne ikke opfattede demokrati på samme måde som vi gør.

Konklusion: Alle sprogfag er tredelte, sprog, kultur og litteratur. Det er de tre fags hovedben.

b) Jeg fortryder på ingen måde jeg har valgt det. Til sommer regner jeg med at begynde på latin hovedfag på KU :)

For det første er det superspændende, vi har nogle rigtigt gode lærere, de er også rigtig dygtige (nok nogle af de dygtigste i landet ...). Og når man ikke er så mange, så kommer man også til at kende sine lærere på en helt anden måde end man normalt gør. Det er ikke bare et normalt lærer/elev-forhold. Vi interesserer os for hinanden. Og forholdet mellem os tre elever er også bare fuldstændig kanont, vi har det rigtig godt sammen.

Derudover er det rent fagligt også supert da vi lærer enormt meget som vi også kan bruge i de andre fag - især i fag som dansk og historie kan vi hele tiden trække på vores viden fra latin- og græsktimerne. Derudover vil sprogdelen af latin og græsk være med til at gøre dine sprogevner i de andre sprog det meget bedre da du bliver langt mere bevidst om hvad sprog er, og hvordan sprog bruges. Min latinlærer havde en elev der fik 7 gennem hele 1.g i skriftlig engelsk, men da hun så fik latin, gik hun pludselig op til 9. Så ens viden fra græsk og latin gør at man bliver bedre til sprog generelt.

Derudover så lærer vi ikke på samme måde som andre, det er ikke en normal lærer -> elev-undervisning, det vi gør er at vi nærmest "studerer", vi sidder og prøver i fællesskab med læreren som vejleder finder frem til fx oversættelser.

Konklusion: Jeg har fundet fagene enormt givende, både personligt og fagligt.

c) Vi er tre på mit hold (3.g Hjørring Gymnasium), vi startede som fire, men den ene droppede ud. På Nørresundby Gymnasium er der 1 græskelev i 3.g (fordi de 3-4 andre droppede ud ...). I 2.g på mit gymnasium er de 10. Det afhænger måske lidt af gymnasiet, men generelt vil det være sådan at hvor en normal studieretning måske skal have 10-15 tilmeldinger for at blive oprettet, vil de (i hvert fald hos os) oprette den hvis der bare er 5 når det er med de klassiske sprog :)

d) Jeg har selv fransk, og det har jeg ikke ét øjeblik fortrudt. Det hænger måske lidt sammen med at det var det jeg var bedst til, men jeg synes også at især latinundervisningen satte sit præg på mit franske da mit ordforråd derved blev betydeligt forøget. Fransk stammer ligesom de andre romanske sprog jo fra latin, så man vil opleve mange ligheder. I øvrigt er det nok også en fordel for mig at have haft fransk da en del af faglitteraturen inden for den klassiske filologi er på fransk (eller tysk).

Men på dette punkt synes jeg du skal fortsætte med det fag du bedst kan lide, det vil i sidste ende være det bedste for dig, der er ikke noget ved at slave sig igennem noget man ikke gider.



Jeg håber du kunne bruge mit lange svar til noget, jeg besvarer gerne flere spørgsmål hvis det kan hjælpe dig til at vælge rigtigt (dvs. vælge græsk og latin :D)

Svar #2
18. januar 2006 af Lilla Propel (Slettet)

Ja, det var længere end hvad jeg havde forventet.
Jeg talte faktisk med en, der studerede latin på første år (også på KU), og hun var også rigtig glad for det. Desuden synes jeg, at det lyder spændende, så jeg tror, jeg ender med at vælge det.
Jeg ender nok også med at vælge fransk, fordi jeg lige fik at vide af en studievejlederen på gymnasiet, at engelsk er obligatorisk i tre år, selvo det kun er på b-niveau. Desuden afsluttes det med en skriftlig prøve. Det er selvfølgelig ikke så højt niveau i forhold til A, men...

Tak for dit svar, det er virkelig værdsat. Så må vi bare håbe, at studieretning bliver oprettet.

Brugbart svar (2)

Svar #3
18. januar 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Jeg tror det er generelt for de skole der i det hele taget tilbyder det, at de tilbyder det som et profilfag hvor der ikke skal så mange elever til som ellers. For så vil kun være ganske få steder de kan oprette det. I øvrigt har fagene i forvejen særstatus da de SKAL tilbydes mindst et sted i amtet.

Brugbart svar (2)

Svar #4
10. februar 2006 af Eva.Høeg (Slettet)

Hej!

Jeg går i 2.g og har græsk og latin på A-niveau, det er et af de bedste valg jeg har truffet! Jeg ville egentlig have sagt det samme som i #1:)
men så kan jeg jo bare nøjes med at sige at det kan stærkt anbefales. Vi er 7 på græskholdet og 9 på latin. Så det er virkelig fedt og intimt, og man lærer kanon meget.

Sidste år (altså i 1.g) gik det rigtig dårlig i engelsk for mig. Jeg fik 7! men latin har virkelig styrket min viden - både rent sprogligt og forståelsesmæssigt, men også grammatisk. Nu får jeg 10 i engelsk og skal have det på A-niveau næste år.

Det eneste jeg kan sige er: Vælg det:)

Brugbart svar (2)

Svar #5
18. november 2006 af Yardy (Slettet)

Hej...

Jeg læser også latin og græsk på højniveau, og vil ikke bytte det for noget i verden.
Sprogene er facinerende og tidsperioden de dækker er sindsygt spændende!
Vi er kun 3 fuldtids klassikere, og så er der 3 enkeltfagskursister.

På det studenterkursus jeg læser bliver vi desværre nok de sidste klassikere efter at linien har været på skolen i 127 år.
Den nye rform har gjort sit til at kvæle sprogfag generelt, men de klassiske sprog bliver nok de store tabere... En skam da de klassiske sprog giver en enormt stor fornemmelse og viden om vores nutid, sprog og kultur.

Så længe leve de klassikere der er, og de der vil følge!

Ex animo
Yardy

Skriv et svar til: Latin A, Græsk A og Fransk A/Engelsk A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.