Kemi

Isomeri

18. januar 2006 af baloon (Slettet)
Hvad betyder begrebet geometrisk isomeri.
Og hvad er årsagen til eksistensen af geomestrisk isomere molekyler...

Nogen der vil være flinke at forklare

på forhånd tak

Svar #1
18. januar 2006 af baloon (Slettet)

nogen der kan hjælpe?

Svar #2
18. januar 2006 af baloon (Slettet)

??

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2006 af frodo (Slettet)

har du ikke en bog,hvor du kan læse om det i???

geometrisk isomeri=Z,E-isomeri..
pga. diverse fastlåste strukturer

Svar #4
18. januar 2006 af baloon (Slettet)

okay har forstået det nu...

men hvad er forskellen mellem cis-trans-isomeri og Z-E-isomeri?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2006 af frodo (Slettet)

cis-trans er en simplificering af Z,E.

cis-trans dur kun, hvis der er 2 ens substituenter (som naturligvis sidder på hver sin side).

hvis alle fire substituenter er ens, må vi ty til det lidt besværligere system Z,E

Svar #6
18. januar 2006 af baloon (Slettet)

okay... vil så to stoffer som indbyrdes er cis-trans-isomere også altid være Z-E-isomere el. omvendt vil to stoffer indbyrdes er Z-E-isomere være cis-trans-isomere?

tak frodo du hjælper mig

Svar #7
18. januar 2006 af baloon (Slettet)

??

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2006 af Mads123 (Slettet)

Det omvendte gælder ikke, at hvis der er Z-E isomere, at så er der cis-trans-isomere.

Svar #9
18. januar 2006 af baloon (Slettet)

hvorfor ikk?

kan nemlig ikk forstå det

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2006 af Mads123 (Slettet)

Fordi cis-trans er kun når du har 2(3?) forskellige slags grupper på molekylet. Hvis du har 4 forskellige slags grupper giver det ikke mening at snakke om cis-trans, da cis trans fortæller hvordan de indbyrdes grupper sidder.

Her ser du cis-trans:
http://img465.imageshack.us/img465/7197/kemi1qx.jpg

hmm var måske ikke så godt forklaret.

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jo Mads123, det var sådan set ganske ok forklaret.

Når man skal tilordne en alken til værende Z (Zusammen fra tysk - cis) eller E (entgegen, trans), så skal man se på prioriteten af de 4 grupper der sidder på alkenen. For atomer går det efter atomvægten så Cl har højere prioritet end O. En ethyl (CH3CH2) har højere prioritet end CH3 (methyl).

SÅ tager man og ser på hver halvdel af alkenen (set som XYC= =CZW). Her finder man så om X > Y eller omvendt og ligeledes på den anden side af alkenen om Z>W eller omvendt.

Hvis de to med højest prioritet sidder cis til hinanden, så er det en Z ellers er det E.

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Det behøver ikke at være omkring en alken man taler E/Z isomeri. Det kan også være i cycloalkaner.

F.eks. 1-brom-1-methyl-2-chlorcyclopentan (den skal lige tegnes ned). Der findes også en E og en Z form, alt afhængig om Br og Cl sidder trans eller cis til hinanden (henholdsvis). Udover det så er der også enantiomere/diastereomere, altså om det er R og S.

Skriv et svar til: Isomeri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.