Matematik

Ligningers grundmængde

22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)
Hejsa...

Jeg har lidt et psoblem; jeg aner ikke hvad ligningers grundmængde er.

Og i disse lignerner skal jeg finde deres grundmængder:

1 / x + 1 = 3 ,

5 / 3x - 2 = 4 ,

6 / 9 - 2x = -5 ,

18 = -7 / 4 + x

( / = brøkstreg )


Dette er alle opgaver fra "Gyldendals Gymnasiematematik B1" MEN i de opgaver står der bare at man skal reducere, men min lærer har så givet os et andet papir hvor der står at vi skal finde liningernes grundmængde i de selv samme opgaver.


Svar #1
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Det gik vist en anelse hurtigt beklager tastefejlene... Nyt tastetur... ;)

Brugbart svar (1)

Svar #2
22. januar 2006 af eightx2 (Slettet)

Prøv at sætte nogle parenteser.

Fx i den sidste, mener du 18 = -7 / (4+x) ?

Grundmængder er der hvor x er "tilladt", altså fx: du må ikke tage kvadratroden af et negativt tal, og du må ikke dividere med 0.

I den sidste er grundmængden G = R/{-4} , her er -4 sat i en krøllet parentes. Du må nemlig ikke bruge x=-4, da den sat ind giver 0 i brøkens nævner ("dividere med 0-reglen").

Svar #3
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

alt hvad der kommer efter / er under brøkstregen....


-7 for oven og
4+x under stregen...

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar 2006 af eightx2 (Slettet)

Så kig i #2 :)

Svar #5
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Men jeg fatter det sku ikk rigtig.

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2006 af kraka (Slettet)

Du skal blot finde de X hvor ligningen ikke er defineret. som #2 skriver må man f.eks. ikke dividere med 0. For at fortsætte emd #2's eksempel, betyder det, at x ikke må være -4, fpr så dividerer du jo netop med 0. Derfor er grundmængden R/[-4]

R=alle reelle tal

Venlige hilsner

Svar #7
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Jeg fatter det desværre stadig ikke...

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2006 af kraka (Slettet)

Hvad er det du ikke forstår? Det med at finde ud af hvad x ikke må være, eller forstår du ikke bogstavet R?

Venlige hilsner

Svar #9
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Jeg forstår intet af det... Min hjerne kan bare ikk arbejde med det..

Betyder grundmængden hvad x ikke må være eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. januar 2006 af Singularity (Slettet)

1 / (x + 1) = 3

Da man ikke må dividere med nul, (altså: 1/0), må x ikke være -1, idet at -1 + 1 = 0

Brugbart svar (1)

Svar #11
22. januar 2006 af kraka (Slettet)

Grundmænge betyder hvad x GERNE må være. Få at få det klarlagt skal du tænke på hvad x ikke må være, og når du har fundet det, skal du tænke at så må x være resten af tallene.

Hvis du f.eks har en ligning der hedder y=1/x ved du at x må være alle tal PÅNÆR 0.
Derfor er brøkens grundmængde alle tal PÅNÆR 0. dette skrives som R/{0} hvor R betyder alle tal og /{} betyder pånær det der står inde i de krøllede paranteser.

Venlige hilsner

Svar #12
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Jeg tror jeg e ved at forstå det nu...


Er -3= 57 / (-6x-7)
så: G = R/{-1,17}


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. januar 2006 af eightx2 (Slettet)

#12.
Ja, men du burde nok beholde x'et som en brøk, da det er mere præcist:
G = R/{-7/6}

Svar #14
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Er det seriøst rigtigt??? og så behøves man så ikk dividere det?...
YES! Tusind tak.....

Svar #15
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Så lige til sidst skal det være sådan en { } eller sådan en her [ ] i skriver lidt forskelligt...

Brugbart svar (0)

Svar #16
22. januar 2006 af kraka (Slettet)

{} sådan et

Venlige hilsner

Svar #17
22. januar 2006 af Frkfriis1 (Slettet)

Mange tak.

Skriv et svar til: Ligningers grundmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.