Kemi
Kompleksdannelse
25. januar 2006 af
KickAzz (Slettet)
Hej,
Har brug for hjælp til denne opgave:
"500 mL 0,20 M AgNO3-opløsning og 500 mL 2,00 M NH3-vand blandes ved 25 ºC. Herved bindes praktisk taget alle sølvioner komplekst til ammoniakmolekyler under dannelse af diamminsølvioner.
a) Opskriv reaktionsskemaet for kompleksdannelsen:
Ag+ (aq) + 2 NH3 (aq) --> Ag(NH3)2+ (aq)
Korrekt?
b) Beregn den aktuelle koncentration af sølvioner i blandingen:
Først bestemmes den formelle konc. af Ag+ og NH3 i blandingen:
c(Ag+) = 0,20 M * 0,500L / 1,000L = 0,10 M
c(NH3) = 2,00 M * 0,500L / 1,000L = 1,00 M
Herefter bestemmes konc. ved ligevægt:
Ag+ = 0,10 M - x
NH3 = 1,00 M - 2x
Ag(NH3)2+ = x
Kompleksitetskonstanten for dannelse af sølvdiammin er 1,7 * 10^7 M^-2
Ved at opstille ligevægtsloven kan x bestemmes:
Ved brug af solver bestemmes x til 0,0999999908088
hvormed [Ag+] bliver 9,19 * 10^-9 M
Er dette korrekt, eller skal man løse opgaven på en anden måde?
"Til blandingen sættes en dråbe NaCl-opløsning, hvilket bevirker, at den aktuelle koncentration af Cl- i blandingen bliver 1,0 * 10^-4 M
c) Vil der udfældes sølvchlorid? - Begrund svaret:
Eftersom [Ag+]*[Cl-]
(9,19*10^-9 M) * (1,0 * 10^-4 M) = 9,19 * 10^-13 M^2
Hvilket er mindre end K_o (AgCl), der er på 1,8 * 10^-10 M^2.
Korrekt?
-------------------------------------------
Håber virkelig, at der er en der kan kommentere hvorvidt resultaterne er korrekte eller ej.
Mvh
Peter
Har brug for hjælp til denne opgave:
"500 mL 0,20 M AgNO3-opløsning og 500 mL 2,00 M NH3-vand blandes ved 25 ºC. Herved bindes praktisk taget alle sølvioner komplekst til ammoniakmolekyler under dannelse af diamminsølvioner.
a) Opskriv reaktionsskemaet for kompleksdannelsen:
Ag+ (aq) + 2 NH3 (aq) --> Ag(NH3)2+ (aq)
Korrekt?
b) Beregn den aktuelle koncentration af sølvioner i blandingen:
Først bestemmes den formelle konc. af Ag+ og NH3 i blandingen:
c(Ag+) = 0,20 M * 0,500L / 1,000L = 0,10 M
c(NH3) = 2,00 M * 0,500L / 1,000L = 1,00 M
Herefter bestemmes konc. ved ligevægt:
Ag+ = 0,10 M - x
NH3 = 1,00 M - 2x
Ag(NH3)2+ = x
Kompleksitetskonstanten for dannelse af sølvdiammin er 1,7 * 10^7 M^-2
Ved at opstille ligevægtsloven kan x bestemmes:
Ved brug af solver bestemmes x til 0,0999999908088
hvormed [Ag+] bliver 9,19 * 10^-9 M
Er dette korrekt, eller skal man løse opgaven på en anden måde?
"Til blandingen sættes en dråbe NaCl-opløsning, hvilket bevirker, at den aktuelle koncentration af Cl- i blandingen bliver 1,0 * 10^-4 M
c) Vil der udfældes sølvchlorid? - Begrund svaret:
Eftersom [Ag+]*[Cl-]
(9,19*10^-9 M) * (1,0 * 10^-4 M) = 9,19 * 10^-13 M^2
Hvilket er mindre end K_o (AgCl), der er på 1,8 * 10^-10 M^2.
Korrekt?
-------------------------------------------
Håber virkelig, at der er en der kan kommentere hvorvidt resultaterne er korrekte eller ej.
Mvh
Peter
Skriv et svar til: Kompleksdannelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
