Fysik

Termodynamik

03. december 2003 af SP anonym (Slettet)
Vi har en blanding af 20 g is og 200 g vand, der drysses så meget salt, at isen smelter. Hvad bliver blandingens temperatur?

Hvordan kommer jeg frem til det??? Skal jeg beregne hvor mange kJ der skal til for at smelte den klump eller hvordan??
Håber nogen kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2003 af Jean

hmm er det ikke noget med at salt nedsætter frysetemperaturen væsentligt (det er derfor man bruger det til at smide på vejene). Jeg mener det er helt ned til -10 grader at vandet stadig kan være flydende.

Svar #2
03. december 2003 af SP anonym (Slettet)

Jo jo det nedsætter isens smeltepunkt, det ved jeg. men hvordan kan jeg regne præcis hvad temperaturen er bagefter?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2003 af Jean

Tja, umiddelbart vil jeg mene at det kommer an på hvor meget salt der bliver tilsat (?) og hvilken temperatur vandet og isen har.

Svar #4
03. december 2003 af SP anonym (Slettet)

Altså vi går ud fra at en blanding af is og vand er da 0 C. Og der står at der drysses så meget salt at isen smelter, kan man ikke først beregne hvor kJ det er, altså isens latente smeltevarme er 334(kJ/kg), og vi beregner hvor meget energi der skal til for at smelte det 20 g is ved:

Q = m*L(s) = 20g * 334(kJ/kg) = 6,68 kJ

Men så hvordan kommer man da videre? Er det den mængde varme man skal bruge til at udregne (D)t, altå
(D)t = (m*c)/(Q)

Svar #5
03. december 2003 af SP anonym (Slettet)

ingen der kan hjælpe med denne opgave (Det er trods alt 1. års opgave:)

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2003 af Niels (Slettet)

Problemet er saltet som gør at der kommer en faktor ind som man normalt ikke har.

Ellers kan du brage bruge kalorimter ligningen (specielt da det er en førsteårsopgave) som siger det er et lukket system.
Q=m*v*(t1-t2)

Svar #7
03. december 2003 af SP anonym (Slettet)

Skal jeg ikke have varmekapaciteten for hele systemet?

Forresten mener du ikke c i sted for v?

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2003 af *A* (Slettet)

Man kan også bare gøre det hele meget mere simpelt.

Saltvand fryser ved en lavere temperatur end alm vand gør. Netop derfor må man gå ud fra at der i det given eksempel er blevet tilføjet netop så meget salt at det er blevet til en opløsning af saltvand (i den koncentration som det normalt forekommer i naturen går jeg ud fra)
Hvis isen så smelter må temperaturen så derfor være frysepunktet for saltvand (kan det ikke i hovedet men slå det op i en databog eller på nettet)

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. december 2003 af Vegeta (Slettet)

Du skal først finde ud af hvad der modtager og hvad der afgiver energi, altså. Det der modtager varme (energi) er isen, der skal jo bruges energi til at smelte det klump is, så vi har:

E(modt) = m(is)*Ls(is)

Ogs¨har vi det der afgiver varme som er vandet OG det 20 gram is som er i væske form dvs.:

E(afg) = m(vand)*c(vand)*(delta)t + m(is)*c(vand)*(delta)t

Og da vi går ud fra at det er et isoleret system må der gælde:

E(afg) = E(modt)

dvs:

m(is)*Ls(is) = C(for hele systemet)*(delta)t

Da du skal finde slut temperaturen isolere du (delta)t

(delta)t = (m(is)*L(is))/C

Og ved at indsætte de størrelser du har ind i formlerne får du at

(delta)t = 7,26K

Og t(start) er 0 C finder du t(slut) ved

(0C-t(slut)) = 7,26K

Ved at isolere t(slut) får du at
t(slut) = -7,26 C

Ret mig, hvis jeg tager fejl.

Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.