Matematik

mat-opg

29. januar 2006 af est (Slettet)
Hej

Jeg har fået lidt problemer med flg. opgave:

Iet koordinatsystem er en parabel P og en linje L bestemt ved: P: Y=x^2-8x+11 og L: y=-½x.

Tegn linjen og parablen.
Beregn koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem L og P, og løs uligheden -½x
Parablen har en tangent, der er parallel med linjen l.
Bestem en ligning for denne tangent.

okay, jeg er nået frem til at koordinatsættene til skæringspunkterne er (2,1) og (5,5 , -2,75). Det har jeg gjort ved at sætte de to ligninger lig hinanden osv...

Mit prøblem er når jeg skal løse uligheden.. Jeg har fået den til at være 0
Hvad skal jeg bruge det til, det bliver jo den samme løsningsmængde som til skæringspunkterne mellem parablen og linjen...

Hjælp...:)

På forhånd mange tak..


Mvh Est

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2006 af fixer (Slettet)

"Hvad skal jeg bruge det til, det bliver jo den samme løsningsmængde som til skæringspunkterne mellem parablen og linjen..."

Nejda. Skæringspunkter bestemmes af _ligningen_

x²-(15/2)x+11 = 0 (*)

der bestemt ikke har samme løsningsmængde som _uligheden_

x²-(15/2)x+11 > 0 (**)

Grafen for (**) er en parabel med grenene opad. Løsningsmængden til (**) er derfor mængde af de tal, x, for hvilke denne graf ligger helt over x-aksen. Hvornår er det tilfældet [Vink:
du skal bruge løsningerne til (*)]

Svar #2
29. januar 2006 af est (Slettet)

Hej igen.. tak

I sidste del af opgaven skal jeg vel bare sætte f' for uligheden til at være lig -½ ik? For så bliver trangenten jo parallel med linjen y=-½x...

Undskyld, men hvordan skal jeg bruge dit vink? he he

på forhånd tak..:)


Mvh Rasmus

Svar #3
29. januar 2006 af est (Slettet)

når jeg skitserer uligheden skærer den x-aksen i (2,0) og (5,5 , 0)- alså samme steder som den oprindelige parabel og linjen skærer hinanden..

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2006 af fixer (Slettet)

Hvornår ligger parablen så over x-aksen. Det er jo det du skal finde ud af, har du ikke læst #1 ?

Svar #5
29. januar 2006 af est (Slettet)

Den ligger over fra -uendelig til 2 og fra 5,5 til uendelig

Svar #6
29. januar 2006 af est (Slettet)

- jo jeg har læst #1

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. januar 2006 af fixer (Slettet)

#5
Ja.

Svar #8
29. januar 2006 af est (Slettet)

jeps.. Kanon.. Mange tak for hjælpen...!!

Mvh Est

Skriv et svar til: mat-opg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.