Kemi
spektrofotometri
05. februar 2006 af
Futze1 (Slettet)
Hey... Er den mon nogen der vil hjælpe mig med denne opg.:
1) (SO3)2-(aq)+ O2(aq)+ H2O(l) --> (SO4)2- (aq) + H2O2(aq)
2) H2O2(aq)+ NADH(aq)+ H+(aq) --> 2 H2O(l)+ NAD+(aq)
Til to 10 mL målekolber, 1 og 2 sættes 0,15 mL rødvin. Endvidere sættes NADH og NADH-peroxidase i samme mængde til de to kolber. Der tilsættes endvidre enzymet sulfitoxidase til kolbe 1, men ikke til kolbe 2, hvorefter begge kolber fyldes optil mærket med en pufferopløsning.
Da enzymet sulfitoxidase således et tilstede i kolbe 1, foreløber reaktion 1 og derefter reaktion 2 i denne kolbe. Der sker ikke nogen reaktion i kolbe 2. Den tilsatte NADH-mængde er tilstrækkelig til, at alt hydrogenperoxid og dermed at sulfit i kolbe 1 omsættes.
Efter en passende tid høldes de to opløsninger over i hver sin kuvette med bredden 1,00 cm, og absorbanserne måles ved 340 nm.
Absorbans kolbe 1 = 0,123
Absorbans kolbe 2 = 0,275
d)
Forklar, hvorfor absorbansen af opløsningen i kolbe 1 er lavere end absorbansen af kolbe 2.
Beregn sulfitindholdet i rødvinen. Resultatet angives som mg Na2SO3 pr. liter.
på forhånd tak...
1) (SO3)2-(aq)+ O2(aq)+ H2O(l) --> (SO4)2- (aq) + H2O2(aq)
2) H2O2(aq)+ NADH(aq)+ H+(aq) --> 2 H2O(l)+ NAD+(aq)
Til to 10 mL målekolber, 1 og 2 sættes 0,15 mL rødvin. Endvidere sættes NADH og NADH-peroxidase i samme mængde til de to kolber. Der tilsættes endvidre enzymet sulfitoxidase til kolbe 1, men ikke til kolbe 2, hvorefter begge kolber fyldes optil mærket med en pufferopløsning.
Da enzymet sulfitoxidase således et tilstede i kolbe 1, foreløber reaktion 1 og derefter reaktion 2 i denne kolbe. Der sker ikke nogen reaktion i kolbe 2. Den tilsatte NADH-mængde er tilstrækkelig til, at alt hydrogenperoxid og dermed at sulfit i kolbe 1 omsættes.
Efter en passende tid høldes de to opløsninger over i hver sin kuvette med bredden 1,00 cm, og absorbanserne måles ved 340 nm.
Absorbans kolbe 1 = 0,123
Absorbans kolbe 2 = 0,275
d)
Forklar, hvorfor absorbansen af opløsningen i kolbe 1 er lavere end absorbansen af kolbe 2.
Beregn sulfitindholdet i rødvinen. Resultatet angives som mg Na2SO3 pr. liter.
på forhånd tak...
Svar #1
05. februar 2006 af IBM (Slettet)
I kolbe 1 forløber reaktionerne (I) og (II), hvilket betyder, at der forbruges NADH, hvilket igen medfører, at absorbansen af NADH ved 340nm i kolbe 1 bliver mindre end i kolbe 2, hvor der ikke forbruges NADH.
Den tilsatte mængde NADH er nok til, at alt H2O2 og dermed alt SO32- i kolbe 1 forbruges. Absorbansen af NADH i kolbe 1 er 0,123, mens den i kolbe 2 er 0,275. Da der ikke omdannes NADH i koble 2, må man udfra forskellen mellem de to absorbanser kunne bestemme, hvor meget koncentration af NADH er faldet i kolbe 1. Det gøres vha. Lambert-Beers lov
NADH og H2O2 reagerer jf. reaktion (II) i forholdet 1:1, hvorfor der må være reageret en koncentration af H2O2 svarende til koncentrationen af reageret NADH. Der dannes jf. reaktion (I) 1mol H2O2 udfra 1mol SO32-, hvorfor der må have været en koncentration af SO32- i den fortyndede vinopløsning, som svarer til koncentrationen af dannet H2O2 og forbrugt NADH. Der analyseredes 0,15mL vin. Denne fortyndedes 10/0,15 gange, hvorfor koncentrationen af SO32- og dermed koncentrationen af Na2SO3 i vinen kan bestemmes. Udfra koncentrationen han du beregne indholdet i mg/L.
Den tilsatte mængde NADH er nok til, at alt H2O2 og dermed alt SO32- i kolbe 1 forbruges. Absorbansen af NADH i kolbe 1 er 0,123, mens den i kolbe 2 er 0,275. Da der ikke omdannes NADH i koble 2, må man udfra forskellen mellem de to absorbanser kunne bestemme, hvor meget koncentration af NADH er faldet i kolbe 1. Det gøres vha. Lambert-Beers lov
NADH og H2O2 reagerer jf. reaktion (II) i forholdet 1:1, hvorfor der må være reageret en koncentration af H2O2 svarende til koncentrationen af reageret NADH. Der dannes jf. reaktion (I) 1mol H2O2 udfra 1mol SO32-, hvorfor der må have været en koncentration af SO32- i den fortyndede vinopløsning, som svarer til koncentrationen af dannet H2O2 og forbrugt NADH. Der analyseredes 0,15mL vin. Denne fortyndedes 10/0,15 gange, hvorfor koncentrationen af SO32- og dermed koncentrationen af Na2SO3 i vinen kan bestemmes. Udfra koncentrationen han du beregne indholdet i mg/L.
Skriv et svar til: spektrofotometri
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
