Kemi

isomere

13. februar 2006 af proppistol (Slettet)
Opskriv alle strukturformler af stoffet C4H9Br

Jeg har 4 intdil videre, men er der flere?

Findes der en måde, hvor man kan beregne det på, eller et program, hvor man bare skal indtaste formlen, hvorefter alle de mulige strukturformler bliver tegnet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Du har fundet det rigtige antal.


Og nej til det sidste.

Svar #2
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

Øv altså. Det ville gøre det så mget lettere :)

Svar #3
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

http://peecee.dk/?id=28833

Den har det systematisk navn 2-iod-2-methylpropan.
Men hvis jeg gerne vil navngive den med isopropylgruppen:
r-CH-CH3
\\CH3

Hvad skal den så hedde?
Er det overhovedet muligt?

Svar #4
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

r-CH-CH3
\\CH3

=

r-CH-CH3
____\\CH3

Svar #5
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

Der hvor der står iod, skal der stå brom. Jeg copy-pastede.

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

Øh, det er vist noget underligt noget... hvis du vil kalde den noget andet så kald den tert-butylbromid (hvor kommer dit iod fra når der i strukturformlen står brom?).

Svar #7
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

http://peecee.dk/?id=28834

Der kan navnet være
1-brom-2-methylpropan og brom-isopropylmethan (skal der bindestreg)

Så jeg tænkte om det også var muligt ved den næste.

Svar #8
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

(skal der bindestreg)
=
Skal der være bindestreg?

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

"brom-isopropylmethan" skal du ikke kalde den... 1-brom-2-methylpropan er det korrekte.

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. februar 2006 af frodo (Slettet)

det vil man ikke gøre.

Men hvis man virkelig ville, skulle det vel være noget i stil med

(2-brom-isopropyl)-methan

Men det er langt fra i gængs procedure

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

og nej, når der ikke er nogen nummerering skal der ikke være bindestreg.

Svar #12
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

Hmm, okay.

Men hvorfor kan den i #3 så hedde tert-butylbromid?


Det er et helvede at navngive organisk kemi!

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. februar 2006 af frodo (Slettet)

fordi det er mere ligetil, men hvis du blot anvender systematisk navngivning, gør du ikke noget galt.

Brugbart svar (0)

Svar #14
13. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

Det er heller ikke helt systematisk, men nu engang det kemikere normalt ville kalde det stof. Tert-butylgruppen er (CH3)3C- og smider man brom på kaldes det tert-butylbromid. Satte man en OH-gruppe på var det tert-butylalkohol eller tert-butanol.

Svar #15
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

Okay, så tror jeg bare jeg holder mig til det systematisk.

Tak for hjælpen, begge to.

Brugbart svar (0)

Svar #16
13. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Navngivning i organisk kemi er faktisk ikke så svært for der er nogle ganske regler. Og kan man dem, så er det sådan set lige ud af vejen.

Der er ikke noget der hedder tert-butanol, af den simple grund, at alkanen tert-butan ikke eksisterer. Jeg ved godt at det ovenikøbet står på nogle flasker, men det gør det jo ikke mere gyldigt.

Det er det samme med 2-propanol/iso-propylalkohol, som nogle også kalder iso-propanol. Det er også forkert da alkanen iso-propan ikke eksisterer.

tert-butylbromid har et mere systematisk navn:

2-brom-2-methylpropan

Svar #17
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

Ligesom tert-butyl (hvorfor skal der bindestrag?), har den i #7 så også et kemisk navn, hvis man fjerne Br?

Svar #18
13. februar 2006 af proppistol (Slettet)

strag = streg

Brugbart svar (0)

Svar #19
13. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

(CH3)2CHCH2-

som er den alkylgruppe i #7, så hedder den iso-butyl, og stoffet kan derfor hedde iso-butylbromid. Det hedder iso-butyl, fordi det er afledt af alkanen iso-butan (CH3)3CH

Tager man et H af en af de tre methylgrupper, så hedder radikalet iso-butyl. Tager man det tertiære H af, så er det tert-butyl.

Bindestregen er til for at lette læsningen og adskille de enkelte ord.

Brugbart svar (0)

Svar #20
31. januar 2009 af rraauuff (Slettet)

Hej, jeg har også lige et spørgsmål, angående dette..

Der findes en række stoffer med molekyleformlen C4H9Br, herunder 2-brombutan. hvis jeg så skal angive tre andre systematiske navne for stoffer med molekyleformlen C4H9Br.

Hvad er de tre andre, hvis det er rigtigt at der kun er fire i alt?


Skriv et svar til: isomere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.