Kemi

1993

17. februar 2006 af timothy (Slettet)
Myristinsyrens molare masse bestemmes ved en titrering på følgende måde: 486 mg myristinsyre opløses i ethanol og titreres med en 0,0960 M alkoholisk KOH-opløsning. Phenolphthalein benyttes om indikator. Ved ækvivalenspunktet er der forbrugt 22,2 mL KOH-opløsning.
c)beregn myristinsyres molare masse og bestem stoffets molekyleformel.

Jeg vil sige n= 0,0960*22,2 mL=2,1312 mmol
n(KOH)=n(Myristinsyre)=2,1312

dvs. M(myristinsyre) =486 mg/2,1312 =228

er molekyleformel og molar masse ikke det samme?

d) Gør rede for, hvorfor CH2Cl2 er et godt opløsningsmiddel for myristinsyre, men et dårligt oplsøsningsmiddel for syrens korresponderende base?

-hjælp??

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Myristinsyre er CH3(CH2)12COOH

Molekyleformel og molarmasse er ikke det samme.

Molekyleformel er den skrevne, mens molarmasse også kaldet molvægten, molekylevægten er 228 g/mol (altid huske enheder !!!!)


Det er en fedtsyre (Na/K saltet vil faktisk fungere som sæbe) som er uopløselig i vand, men opløselig i upolære organiske opløsningsmidler. Her er dichlormethan CH2Cl2 fremragende.

Na-saltet af syren er nu en ionforbindelse, men har en fedtopløselig carbon kæde, men et polært COO(-). Saltet vil nu kunne "opløses" i vand, dvs. det laver miceller hvor fedtkæderne opløses i hinanden. Det giver en sfærisk klump, hvor overfladen er dækket af de polære COO(-). Hele bolden er så opløselig i vand.

I CH2Cl2 vil opløseligheden nu være mindre pga. den polære ende.

Svar #2
17. februar 2006 af timothy (Slettet)

okay så jeg har regnet den rigtig? kan bare ikke se hvilket forhold de reagerer i så gættede på 1:1

Svar #3
17. februar 2006 af timothy (Slettet)

Jeg forstår ikke havd du har skrevet kan du ikke skrive det lidt simplere...jeg forstår slet ikke hvor Na kommer fra...

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Når jeg skrev Na/K saltet var det mere generelt. Så undskyld forvirringen.

Jeg tror ikke det kan gøres simplere uden at det går ud over forklaringen.

Skriv et svar til: 1993

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.