Kemi

Sammenhæng mellem elektronegativitet og energi, der skal bruges for at springe bindingen?

18. februar 2006 af Tine. (Slettet)
Sammenhæng mellem elektronegativitet og energi, der skal bruges for at springe bindingen?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

Det ved jeg ikke hvad skulle være. Hvis vi betragter halogenerne så falder elektronegativiteten ned gennem gruppe og bindingsenthalpierne ned gennem gruppen er 158, 242, 193, 151 (alle i kJ/mol).
Derimod er der et sammenhæng mellem elektronegativiteten, elektronaffiniteten og ioniseringsenergien idet elektronegativitet tidligt (Mulliken) blev definere som gennemsnittet af elektronaffiniteten og ioniseringsenergien.

Svar #2
19. februar 2006 af Tine. (Slettet)

Jeg kender ikke så mange af de ord, du nævner, må jeg indrømme, da jeg først skal have kemi til næste år. Men jeg skal bruge det til min fysikrapport, hvor vi ikke har haft nogle af de ord, du nævner.

Men hvis vi nu tager udgangspunkt i halogenerne igen:
To molekyler, HF og HCl, hvor F har EN på 4 og Cl har EN på 3.
Skal der så bruges mest energi på at sprænge bindingen mellem HF eller HCl?
(Hvis man kan slå det op i databogen, hvad skal man så kigge under?)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2006 af frodo (Slettet)

du kan kigge under bindingsentalpier
jo lavere den er jo svagere er bindingen.

Man kan jo også sige mht. elektronegativitet og bindingssstyrke, at selvom der er en binding mellem C og N fx i organisk kemi, kommer bindingsstyrken også an på hvad der ellers sidder på C og N.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. februar 2006 af KemiKasper (Slettet)

For halogenbrinter HX (X = F,Cl,Br,I) falder bindingsenergien ned gennem gruppen og elektronegativiteten af X falder... og det kan man så tænke lidt over. Det har nok noget at gøre med at ladningstætheden ("hvor meget ladning der er pr. rumfang elektronsky") falder når ionradien vokser (I(-)>Br(-)>Cl(-)>F(-)).

Svar #5
19. februar 2006 af Tine. (Slettet)

Det skal jeg lige læse lidt om, kan jeg høre på det hele.
Jeg kommer tilbage med spørgsmål, hvis det er nødvendigt, men tak for jeres hjælp indtil nu.

Svar #6
19. februar 2006 af Tine. (Slettet)

Jeg kan ikke finde noget om "bindingsentalpier" eller "ladningstætheden" i mine bøger i FY og Ke (Spektrum og Kemi 2000).
Er I sikre på, at det er for 1g?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. februar 2006 af 150972 (Slettet)

Kemi 2000 A-niveau

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. februar 2006 af frodo (Slettet)

nej, jeg er bange for det ikke er 1.g niveau..

Men hvis du erstatter ordet "enthalpi" med energi, giver det sikkert meget mere mening. Det er stort set det samme.

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. februar 2006 af 150972 (Slettet)

Kemi A-niveau(1)

Svar #10
19. februar 2006 af Tine. (Slettet)

Så er det en del over mit niveau, eftersom jeg 1) går i 1g og ikke har haft kemi endnu (kun i Naturvidenskabeligt Grundforløb) og 2) kun skal have kemi B.

Tager det lang tid at sætte sig ind i, eller kan det gøres relativt hurtigt?

Svar #11
19. februar 2006 af Tine. (Slettet)

Okay, det er nok rimelig indviklet, når man først har det i 3g. Jeg dropper det bare.

Anyways, tak for det.

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. februar 2006 af frodo (Slettet)

kort fortalt:

bindignsenthalpi=bindingsenergi =energien der skal til for at springe bindingen

ladningstæthed er nok ikke noget du skal bruge til ret meget på dit niveau. Men det er bare at sætte ladningen i forhold til voluminet af ionen. Vi får da et mål for hvor "koncentreret" ladningen er.

Svar #13
19. februar 2006 af Tine. (Slettet)

Det bliver til en lille note i min rapport.
Tak skal I alle have.

Skriv et svar til: Sammenhæng mellem elektronegativitet og energi, der skal bruges for at springe bindingen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.