Kemi

kemi eksamenssæt 2001

24. februar 2006 af Miss88 (Slettet)
Hej jeg er i gang med at regne eksamenssættet fra maj 2001:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2001/2001-10-1ke.pdf

Jeg får følgende resultater:

OPGAVE 1)
a) Delta H for reaktionen = -159,58 kJ/mol
dvs. det er en exoterm reaktion, der frigives energi til omgivelserne.

b)trykket i beholderen ved ligevægt.

jeg går ud fra, at jeg skal bruge reaktionsskemaet, da jeg ikke har andre oplysninger givet.
1/4 * 1 bar = 0,25 bar
0,25 bar * 0,80 = 0,2 bar ved ligevægt

dette er bare et gæt, jeg tror ikke det er rigtigt.?

c) temperaturen i beholderen.
her skal jeg bruge grafen, men der står jo ikke T på x-aksen, der står 1/T???


OPGAVE 3)
b) reaktantens navn: benzaaldehyd
og det er en eliminationsreaktion, da der bliver dannet en dobbeltbinding.

c) den kan jeg ikke finde ud af.

Håber I kan hjælpe mig.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Af princip vil jeg ikke regne opgaver da det er for tidskrævende i og med jeg sidder på mit arbejde. Så jeg vil kun svare på spg. 3, da spørgsmål af mere teoretisk art er hurtigere at svare på.


b) benzaldehyd, Kondensation, ester-dannelse. Der dannes IKKE nogle dobbeltbindinger.

c) I reaktion (I), er det en syre-KATALYSERET reaktion. Det er en acetaldannelse, og da det er en ligevægt forksudt meget mod venstre, er man nødt til at tvinge den over til højre. Dette gøres ved at destillere vand af i en såkaldt Dean-Stark vandudskiller. Herved fjernes vandet fra ligevægten og forskydes fuldstændig mod højre jvf. Le Chatelier.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg vil umiddelbart tro (ved jo ikke ved hvilken temp det kører ved) at Ni(CO)4 også bidrager til totaltrykket, så jeg får 0,2 bar fra CO og 0,2 bar fra Ni(CO)4, så p(total)=0,4 bar.

Svar #3
24. februar 2006 af Miss88 (Slettet)

der bliver da heller ikke fraspaltet vand...?

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

I acetal dannelsen bliver der fraspaltet vand, det står der også i opgaven: - H2O ved reaktionspilen.

Svar #5
24. februar 2006 af Miss88 (Slettet)

ok, tak for det.

Svar #6
24. februar 2006 af Miss88 (Slettet)

Er der andre der vil hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2006 af frodo (Slettet)

1)
a) gider ikke regne efter, men din kommentar er korrekt.

b) det du har fundet er partialtrykket af Ni(CO)4. Det skal du lægge sammen med partialtrykket for CO.

c) udregn ligevægtskonstanten, og logaritmer. Aflæs den tilhørende 1/T-værdi, og udregn den reciprokke værdi af det tal, da (1/T)^(-1)=T

Skriv et svar til: kemi eksamenssæt 2001

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.