Fysik
stråling og miljø
04. marts 2006 af
nicko-v (Slettet)
Heeeeej... Sidder med en opgave, som lyder som følgende:
--------------------------------------------------------------------------------
Sådan her ser opgaven ud:
En y-kilde befinder sig i afstanden 25cm fra en person. I retning mod personen er aktiviteten 30000Bq. Fotonenergien er 0,6 MeV. Vi regner med, at alle stråler absorberes i personen, og at det sker jævnt over hele kroppen, som vejer 70kg.
a) Beregn den energi, der absorberes på 1sekund.
b) Beregn den ækvivalente strålingsdosis på 1 sekund.
Bestrålingen varer i 2timer.
c) beregn den ækvivalente strålingsdosis.
Jeg er helt på bar bund, så er der nogle som kan hjælpe mig igang? - det ville være super dejligt!
Nicko-V
--------------------------------------------------------------------------------
Sådan her ser opgaven ud:
En y-kilde befinder sig i afstanden 25cm fra en person. I retning mod personen er aktiviteten 30000Bq. Fotonenergien er 0,6 MeV. Vi regner med, at alle stråler absorberes i personen, og at det sker jævnt over hele kroppen, som vejer 70kg.
a) Beregn den energi, der absorberes på 1sekund.
b) Beregn den ækvivalente strålingsdosis på 1 sekund.
Bestrålingen varer i 2timer.
c) beregn den ækvivalente strålingsdosis.
Jeg er helt på bar bund, så er der nogle som kan hjælpe mig igang? - det ville være super dejligt!
Nicko-V
Svar #1
04. marts 2006 af nicko-v (Slettet)
Jeg har fundet ud af, at jeg skal bruge noget alla:
a)
x * effekt * antal sekunder * absorbering i % = den absorberede energi
Men jeg ved ikke hvad jeg skal udfylde i x.
b)
(absorberet energi/vægt i kg)*kvalitetsfaktor = ækvvivalente strålingsdosis
Men jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal bruge den når man skal gøre rede for efter 1 sekund...
hjælp :)
a)
x * effekt * antal sekunder * absorbering i % = den absorberede energi
Men jeg ved ikke hvad jeg skal udfylde i x.
b)
(absorberet energi/vægt i kg)*kvalitetsfaktor = ækvvivalente strålingsdosis
Men jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal bruge den når man skal gøre rede for efter 1 sekund...
hjælp :)
Svar #3
06. marts 2006 af Mani4 (Slettet)
a)
Vi starter med at finde hvor mange kvanter personen er blevet ramt af, da vi både kender tiden og aktiviteten kan vi finde ud af det. En aktivitet på 300.000 betyder, at kilden udsender 300.000 kvanter i sekundet.
N=A*dt = 300.000s^-1 * 1s =
Sekunder i minus første, går ud med sekunder, og tilbage har vi en mængde.
Når du skal finde energien(E) afsat per kg kropsvæv tager du antallet af gammakvanter, der har ramt manden, og ganger det med hver gammakvants energi, altså keV. Hver gammakvant er lig 600keV.
Husk du skal have energien i Joule
b) Dosien = Energien / Massen og dosisækvivalentet = Dosisen * kvalitetsfaktoren
Vi starter med at finde hvor mange kvanter personen er blevet ramt af, da vi både kender tiden og aktiviteten kan vi finde ud af det. En aktivitet på 300.000 betyder, at kilden udsender 300.000 kvanter i sekundet.
N=A*dt = 300.000s^-1 * 1s =
Sekunder i minus første, går ud med sekunder, og tilbage har vi en mængde.
Når du skal finde energien(E) afsat per kg kropsvæv tager du antallet af gammakvanter, der har ramt manden, og ganger det med hver gammakvants energi, altså keV. Hver gammakvant er lig 600keV.
Husk du skal have energien i Joule
b) Dosien = Energien / Massen og dosisækvivalentet = Dosisen * kvalitetsfaktoren
Skriv et svar til: stråling og miljø
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
