Fysik
Kosmologi
08. marts 2006 af
Anna18 (Slettet)
En af de mest iøjnefaldende galakser på den sydlige himmelkugle er den ringformede Vognhjulsgalakse.
Med en rødforskydning på z = 0,0302 er galaksen så tæt på, at man kan få detaljerede
billeder, som tydeligt viser den ringformede struktur. En mindre galakse i nærheden af Vognhjulsgalaksen
tyder på, at ringen er et resultat af et sammenstød mellem de to galakser.
a) Bestem størrelsen af den hastighed, hvormed Vognhjulsgalaksen bevæger
sig væk fra os.
Siden sammenstødet mellem de to galakser er ringens diameter vokset med
30 km/s. Diameteren af ringen ses nu under en vinkel på 4,36 · 10–4 radianer.
Den nuværende afstand til Vognhjulsgalaksen er ca. 400 millioner lysår.
b) Vurdér, hvor lang tid det er siden, at sammenstødet fandt sted.
c) Benyt rødforskydningen z = 0,0302 til at bestemme en mere nøjagtig værdi
for den nuværende afstand til Vognhjulsgalaksen. Hubblekonstanten sættes
her til H0 = 0,0726 pr. milliarder år.
Bestem endvidere, hvor meget afstanden til Vognhjulsgalaksen er blevet
større, mens strålingen fra galaksen har været undervejs.
Nogen der kan hjælpe mig med spørgsmål b?
Mvh. Anna
Med en rødforskydning på z = 0,0302 er galaksen så tæt på, at man kan få detaljerede
billeder, som tydeligt viser den ringformede struktur. En mindre galakse i nærheden af Vognhjulsgalaksen
tyder på, at ringen er et resultat af et sammenstød mellem de to galakser.
a) Bestem størrelsen af den hastighed, hvormed Vognhjulsgalaksen bevæger
sig væk fra os.
Siden sammenstødet mellem de to galakser er ringens diameter vokset med
30 km/s. Diameteren af ringen ses nu under en vinkel på 4,36 · 10–4 radianer.
Den nuværende afstand til Vognhjulsgalaksen er ca. 400 millioner lysår.
b) Vurdér, hvor lang tid det er siden, at sammenstødet fandt sted.
c) Benyt rødforskydningen z = 0,0302 til at bestemme en mere nøjagtig værdi
for den nuværende afstand til Vognhjulsgalaksen. Hubblekonstanten sættes
her til H0 = 0,0726 pr. milliarder år.
Bestem endvidere, hvor meget afstanden til Vognhjulsgalaksen er blevet
større, mens strålingen fra galaksen har været undervejs.
Nogen der kan hjælpe mig med spørgsmål b?
Mvh. Anna
Svar #1
08. marts 2006 af Anna18 (Slettet)
Ingen der kan hjælpe?
Jeg er nemlig ikke helt sikker på jeg forstår deres spørgsmål..
Jeg er nemlig ikke helt sikker på jeg forstår deres spørgsmål..
Svar #2
08. marts 2006 af Svob (Slettet)
Ja når du kender rødforskydningstallet (z) er det let at finde hastigheden væk fra os.
zc=Hr
H er hubbles konstant.
hvor
v= zc
zc=Hr
H er hubbles konstant.
hvor
v= zc
Svar #3
09. marts 2006 af Kraken (Slettet)
Angående b) kan du bestemme størrelsen af diameteret af formlen: d=r*vinkel, idet galaksen er tæt på os (zNår du kender størrelsen af diameteren samt dens konstante udvidelseshastighed skal du blot anvende t=s/v, hvor s er størrelsen af diameteren og v er udvidelseshastigheden af diameteren.
Herefter skal du huske at tage højde for at lyset har være 400Mly dvs. 400Mår om at nå ned til os.
Alt i alt vil det sige at t=(d/v)+400Mår
Herefter skal du huske at tage højde for at lyset har være 400Mly dvs. 400Mår om at nå ned til os.
Alt i alt vil det sige at t=(d/v)+400Mår
Skriv et svar til: Kosmologi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
