Matematik

differentialligning

09. marts 2006 af bulesnule (Slettet)
Jeg håber virkelig der er et par dygtige matematikere tilstede... jeg skal til årsprøve i morgen uden hjælpemidler... og jeg har fundet en opgave jeg ikke kan løse... håber der er nogen der kan hjælpe mig så jeg kan sove roligt i nat...

opgaven lyder:

Bestem en andengradspolynomium p, der tilfredsstiller differentialligningen:
2X*P´(X)= P(X)-2X^2+1

På forhånd tak...

Svar #1
09. marts 2006 af bulesnule (Slettet)

er der ingen der kan hjæple kan komme så langt som at P(x)=aX^2+bX+c

som jeg skal sætte ind men jeg kan virkelig ikke finde ud af at finde a b og c

håber virkelig at der er en der kan hjælpe mig

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2006 af pro matematiker (Slettet)

P'(x)=2ax+b så du skal bare løse

4ax^2+2bx=ax^2+bx+c-2x^2+1

dvs

4a=a-2
2b=b
0=c+1

som giver a=-2/3,b=0,c=-1 dvs -2/3x^2-1

Svar #3
09. marts 2006 af bulesnule (Slettet)

tak mange tak... så har jeg en ide om hvordan man løser disse dumme opgaver... det er ikke min kop te

endnu en gang TAK!!!!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2006 af pro matematiker (Slettet)

Helt i orden. Hvis du vil imponere din lærer kan du gøre opm på at -2/3x^2-1+c*sqrt(x) er en løsning for alle c, men det er næppe gymnasiepensum.

Svar #5
09. marts 2006 af bulesnule (Slettet)

Hehe... den går nok ikke... tænk sig hvis han spurgte om hvaf sqrt(x)var for en størelse ;)...

tænkte på om du kunne hjælpe mig med endnu et problem...


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2006 af pro matematiker (Slettet)

sqrt=square root=kvadratrod.


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.