Kemi

aug 05

11. marts 2006 af xyz (Slettet)
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/syge05/2005-10-4.pdf

Vil I hjælpe mig med opgave 3 (spektroskopi-delen)...?

b) reaktionsskemaet for omdannelsen af stof A til B. Er det så meningen, at det skal afstemmes??

C12H14O4 --> C8H6O4

skal jeg afstemme dette eller ligger der noget andet bag spørgsmålet?

c) jeg skal finde ud af om, hvilke af stofferne IR-spektret tilhører.

stofferne A,B,C og D indeholder alle en ring, en keton-gruppe, alkohol, og i IR-spektret har jeg fundet frem til følgende:

1600 cm^-1: stærk intensitet, C=O strækning i carbonyl forbindelser

1700 cm^-1: stærk intensitet C=O strækning i carbonyl forbindelser.

3200 cm^-1: stærk og skarp, CH-strækning i alkyner, der er Carbon sp3 hybridiserede.

3500 cm^-1: bred og stærk, OH-strækning i alkoholer og phenoler, der er hydrogen bundet.

nu når jeg skal finde ud af strukturen, de indeholder jo allesammen de funktionelle grupper jeg har fundet i IR-spektret, men da jeg kun har en OH-gruppe, og to C=O-grupper, kan det så tænkes, at spektret er for stof A?

Svar #1
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

Frodo kan du ikke hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

b) ja naturligvis skal det afstemmes.

c) jeg vi sige A, da du ser 2 forskellige carbonyl-stræk. Kun i A har du to forskellige carbonyler.

husk i øvrigt lige på hvad alkoholer og ketoner er.

INGEN af stofferne A-D er nogen af delene

Svar #3
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

nej det er en alkyl-gruppe, ik? eller hvad? jamen så siger jeg også det er stof A.

vil du ikke også hjælpe mig med d og e?

Svar #4
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

forresten, der var engang du "spurgte" om du ikke kunne få tilsendt nogle spektroskopi programmer, du får dem i morgen af en veninde :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

hva? hvad er en alkylgruppe?

d) udregn massen af den kendte del og træk fra massen i MS, og korreler resten til CH2 grupper

Svar #6
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

jeg aflæser molekylarionen til 278, hvilket også er molaremassen.

molaremassen af phthalater på side 7 er 166,131 g/mol, er X så:

X= 278- 166,131 = 111, 869 g/mol?

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

i massespektrometri arbejder vi ikke med masser med decimaler, idet det skelnes imellem isotoperne af atomerne.

Molekylarionen indeholder de hyppigst forekomne isotoper. Derved fås:
m(H)=1
m(C)=12
m(O)=16

den del af phtalaten vi kender har da massen
8*12+5*16+4*1=164
hvoraf alkylkæderne har massen 114

svarenden til 8 C'er og 18 H'er

Svar #8
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

har du en idé til, hvordan strukturformlen for C8H18 skal være (den med et asymmetrisk c-atom)?

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

en sec-butylgruppe vil gøre tricket

R-CH(CH3)(CH2CH3)


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

R er den kendte phtalat-del

Svar #11
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

i e'eren kan jeg se, at X skal indeholde en benzen-ring (signal fra 7-8 ppm), så i d) må et af strukturerne have en ringform?

Brugbart svar (0)

Svar #12
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

nej benzenringen er i alle phtalater.

Husk på at spektret er for det ukendte phtalat

Svar #13
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

sec hvad står det for

Svar #14
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

kan det ukendte phthalat ikke også indeholde en benzenring

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

sec betyder sekundær.

det er en butylgruppe, hvor et sekundært C er bundet til O

Brugbart svar (0)

Svar #16
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

Det GØR det.

Det du skal bestemme er alkylgruppernes sammensætning.

Og de er mættede.

Du glemmer vist hvad det er spektret optages af

Brugbart svar (0)

Svar #17
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

Du ved jo allerede at du har:

Ph(COO)2 tilstede

Ph betegner phenyl altså benzenringen

Svar #18
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

jeg er blevet en smule forvirret lige nu. i d) har jeg først tegnet en struktur, som ikke indeholder nogle asymmetriske c-atomer, men så skal jeg have en hvor der er asymmetrisk c-atom.

kan det så være en isopentan? :/

Svar #19
11. marts 2006 af xyz (Slettet)

ja jeg ved, at jeg har Ph(COO)2

Brugbart svar (0)

Svar #20
11. marts 2006 af frodo (Slettet)

kan du ikke lægge skrive dine strukturer ind og lægge det herop:

http://www.peecee.dk/

Så tror jeg bedre at jeg kan forstå

Forrige 1 2 Næste

Der er 34 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.