Kemi

Frisk fisk

13. marts 2006 af Kraken (Slettet)
Jeg vil gerne lige have undersøgt min fremgangsmåde i opg. d og opg. e i opgaven: "Er fisk frisk" fra eksamen 2004:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/kemi2004-10-1-uk.pdf?menuid=150560

opg. d: Først findes stofmængden af trimethylamin:
n(HCl)=n(C3H9N)=0,05M*0,0268L=0,00134mol

Massen af af C3H9N findes:
m=n*M=0,00134mol*59,13g/mol=0,079g=79mg

Massen af nitrogen er så;
m(N)=(M(N)/M(C3H9N))*m(C3H9N)=(14,01/59,13)*79mg=18,72mg

TVN-værdien er så:
TVN=(18,72mg*4)/(25g*4)=74,88mg N/100g fisk

opg e: [H30+] i opl. efter fortyndingen er:
[H30+]=(1*10^-5mol)/0,225L=4,44*10^-5M

For at holde pH=4 skal [H3O+]=1*10-4M. Når der er tilsat HCl skal der gælde:
[H3O+]=(1*10^-5mol+x)/(0,225L+0,0268L)=1,1*10^-4M
x=1,518*10^-5mol
Mængde HCl der er brugt til at C3H9N er så:
n(HCl)=n(C3H9N)=0,05M*0,0268L-1,518*10^-5mol=0,001325mol

Herefter gentages regningerne fra opgave d og jeg får TVN,korrigeret=74,24mg N/100g fisk

Er der nogle der har lavet opgaven eller kan overskue den til at undersøge om dette er rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2006 af IBM (Slettet)

Korrekt, men husk antal betydende cifre.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

hvad har du svaret i b)? det med forlagets farve i opløsningen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

i spm d er du ikke færdi efter du har fundet 74 mg.

Svar #4
14. marts 2006 af Kraken (Slettet)

Jeg vil mene at facit i opg. d er TVN værdien, og den får jeg til 74,88mg N/100g fisk.
Jeg har svaret at opløsningen er gul opg. b), da det passer med bromcresolgrønts omslagspunkt

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

der står jo at det er 25 g fisk, og du skal angive svaret i 100 g, så må du gange de 74 med 4, for at få det i 100 g. det har jeg gjort

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2006 af 2835 (Slettet)

#5
REsultatet er gange med 4, selvom "kraken" ikke har gjort opmærksom på det. (har selv tidl. lavet den opg.)

::2835::
http://www.gym-opg.webbyen.dk

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2006 af Miss88 (Slettet)

har du så også løst "alkylhalogenider"? det er fra eksamenssættet august 05?

Svar #8
14. marts 2006 af Kraken (Slettet)

Angående alkylhalogenider, har vi lige haft den i en prøve..

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

ejj har I det? må jeg så ikke spørge dig om noget?

Svar #10
14. marts 2006 af Kraken (Slettet)

ok

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

Propan-1-olat kan også reagere med 1-iodpropan. Reaktionen kan forløbe på to måder. I den ene reaktion (II), dannes diprotethylether, mens der i den anden reaktion (III), dannes propen og propan-1-ol (1-propanol).

e) opskriv reaktionsskemaer svarende til reaktionerne (II) og (III).

Hvordan har du gjort?

Svar #12
14. marts 2006 af Kraken (Slettet)

Første reaktionsskema er bare en nucleofil substitutionsreaktion:

CH3CH2CH2O^- + CH3CH2CH2I ---> CH3CH2CH2OCH2CH2CH3 + I-

Den anden reaktion er en slags elimination/syre-basereaktion:

CH3CH2CH2O^- + CH3CH2CH2I ---> CH2CHCH3 + CH3CH2CH2OH + I-

(Vi havde terminsprøve idag, og fik opgaverne fra August 2005 sættet: Ammoniak (noget med fremstilling af plast), Kaffesyre og Alkylhalogenider.

Brugbart svar (0)

Svar #13
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

sidste uge regnede vi kaffesyre i klassen. og den med plast har jeg selv prøvet på at regne, det er spektroskopi ik? jeg synes ikke så meget om alkylhalogenider :/

hvilken formel har du brugt i d?

Svar #14
14. marts 2006 af Kraken (Slettet)

Nej vi har ikke spektroskopi, så opgaven var noget termodynamik med vant Hoff osv...

I d har jeg blot fundet koncentrationen af CH3CH2Br til 60min ud fra den fundne forskrift i opg c. Derefter har jeg anvendte at [CH3CH2Br]=[CH3CH2CH2O-] under hele reaktionen, så man kan skrive v=k*[CH3CH2Br]^2

Brugbart svar (0)

Svar #15
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

i reaktion (II):

CH2CHCH3 + CH3CH2CH2OH + I-

skal der ikke stå CH3 i stedet for CH2?

Brugbart svar (0)

Svar #16
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

nå nej propen er CH2CHCH3, det er bare mig.

Brugbart svar (0)

Svar #17
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

mht. d)
når du skriver at du har brugt forskriften fra c, hvad har du egentlig brugt den til?

jeg har:
y=0,149x+4,32


Svar #18
14. marts 2006 af Kraken (Slettet)

Jeg indsætter blot de 60min på t's plads, hvorefter jeg tager den reciprokke værdi af det hele. Derved har jeg [CH3CH3Br] ved 60min:

1/[CH3CH2Br]=0,149M^-1*min^-1*60min+4,32M^-1

Derefter [CH3CH2Br]=(0,149*60+4.32)^-1

Brugbart svar (0)

Svar #19
14. marts 2006 af xyz (Slettet)

okey det forstår jeg, men jeg får v til at være et negativt tal, er det ikke mærkeligt?

Svar #20
14. marts 2006 af Kraken (Slettet)

Jo, det er mystisk. Man bruger bare:
v=k*[CH3CH2Br]^2
Det kan aldrig blive negativt. I øvrigt er det nok bedst at angive hastigheden i M/s, så hastighedskonstanten skal omregnes til M^-1*s^-1 (bare gange med (60s)^-1)

Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.