Kemi

Eddikesyreindholdet i husholdningseddike

17. marts 2006 af M&m's (Slettet)
Jeg er 1 HF'er og har fået en rapport for. Problemet er, at jeg ik har været der den dag, hvor den blev forklaret. Det har resulteret i, at jeg nu sidder her og ikke rigtig kan besvare nogle spørgsmål. Derfor håber jeg, at der er nogle der kan hjælpe mig. Her er de ting der blev udleveret fra starten:

2,00 mL husholdningseddike
0,100 M NaOH
20 mL demineraliseret vand
3-4 dråber phenolphtalein

Vand, eddike og phenolphtalein blev blandet sammen. NaOH blev hældt i buretten. Burretten blev tømt ned i glasset med eddiken indtil den nåede 16. Efter 16 blev det dryppet i. Dette blev gentaget 3 gange, og vores middelværdi er 17,6.

1 spørgsmål:
Bestem den stofmængde NaOH, der var tilsat ved ækvivalenspunktet, og dermed den stofmængde eddikesyre, der er i 2,00 mL husholdningseddike.

2 spørgsmål:
Bestem ud fra spørgsmål 1 eddikesyrens koncentration i husholdningseddiken.

3 spørgsmål:
Bestem eddikesyrens molarmasse.

4 spørgsmål:
Sæt husholdningseddiken densitet til 1,0 g/mL. Beregn indholdet af eddikesyre (i masse %) i husholdningseddike.

Håber I kan finde ud af det. Jeg kan ikke, og en stor del pga. jeg aldrig har været god til kemi. Mange tak på forhånd for din / jeres hjælp.

Mvh. Mie.

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2006 af lotte-tQsen (Slettet)

start med at finde stofmængden af natriumhydroxid.. du skal bruge n=c*v

Brugbart svar (5)

Svar #2
17. marts 2006 af Benjamin. (Slettet)

1. Stofmængden af NaOH finder du ved at gange koncentrationen med volumen (i liter); altså: n(NaOH)=c(NaOH)*V(NaOH). Formlen n=Vc kan huske ved at tænke "WC"="numse".

2. I dette spørgsmål skal du udnytte forholdet mellem koefficenterne i reaktionen. Det vil betyde at du kan finde stofmængden af eddikesyren. Og du har allerede volumen af det opløste stof (2,00 mL), så kan du bare bruge c=n/V, som du finder af n=Vc, til at bestemme koncentrationen af eddikesyren.

3. Denne går jeg ud fra at du ved, hvordan man finder men for ordenensskyld: Kig i periodesystemet. Du lægger blot massen af de enkelte molekyler i eddikesyre (CH3COOH) sammen.

4. m(CH3COOH)=n(CH3COOH)*M(CH3COOH). Massen af husholdningseddike findes ved at gange densiteten volumen. Derfra skulle det ikke være så svært.

Hvis gennemgangen var for overfladisk og hurtig, så sig til, så vil jeg prøve at uddybe.

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2006 af Benjamin. (Slettet)

- rettelse:
Det var vist 22,00 mL og ikke 2,00 mL i spørgsmål to.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2006 af MajorMIE (Slettet)

Hejsa. Det er mig, som har oprette indlægget. Den anden bruger ville ikke du, selvom jeg havde det rette kodeord og brugernavn. Derfor har jeg fået en ny.

Jeg vil starte med at sige tak for hjælpen, som jeg allerede HAR fået. Og så en ny tjeneste. Hehe. Jeg tænkte på, [B]Benjamin[B/], om ikke du kunne sætte nogle tal ind, , for forstår udemærket sammenhængen, jeg vil bare gerne være sikker på, at det er de rigtige tal, som jeg har brugt. Hvis du gad, ville du så evt. skrive hvorfra du fik tallene, så jeg var helt sikker? Hvis du hjælper igen, så er jeg aldrig mere i tvivl om hvad jeg skal gøre en anden gang. Hehe.

Mvh Mie.

Brugbart svar (6)

Svar #5
18. marts 2006 af Benjamin. (Slettet)

1. n(NaOH)=0,100M*0,0176L
M er i denne sammenhæng "molær" og betyder mol/liter. Det skaber en hel del forvirring hos mange fordi M også er forkortelsen for molarmasse, som man bruger under mængdeberegning og dets enhed er g/mol. Den bedste måde, jeg kender til at holde de to adskilt er, at huske, at M som enhed er molær.
0,100M er altså c(NaOH), "koncentrationen af natriumhydroxid"
0,0176L er V(NaOH)"volumen af natriumhydroxid". Du skrev 17,6mL. Dette skal omskrives til liter, som jeg har gjort i udregningen, fordi man har M=mol/liter.

2. Du kan finde stofmængden af eddikesyren ved at se på reaktionen:
CH3COOH + NaOH -> CH3COONa + H2O.
Forholdet mellem NaOH og CH3COOH er 1/1 og derfor er n(CH3COOH)=n(NaOH)=0,00176mol som man får af 1.
Du har at volumen er 22mL fordi der er 2mL husholdningseddike og 20mL H2O. Disse 22mL skal selvfølgelig også omskrives til liter som i 1.
Så bruger du c=n/V:
c(CH3COOH)=0,00176mol/0,022L

3. M (molarmassen) findes vha. periodesystemet:
M(CH3COOH)=12,01+3*1,008+12,01+2*16,00+1,008=60,05u=60,05g/mol

4. m(CH3COOH)=0,00176mol*60,05g/mol=0,1057g
massen af husholdningseddiken:
1,0g/mL*2,00mL=2,0g
m%(CH3COOH)=(0,1057g/2,0g)*100%=5,3%

Du spørger bare igen, hvis der var tvivl. Så kan jeg prøve at svare så godt jeg kan.

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2006 af MajorMIE (Slettet)

Du er alt for god hehe. Og heldigvis passer det hele. Der er også meget mere mening i det nu, jeg forstår det bedre ! :)

Nu ligger jeg bare inde med et andet spørgsmål, som jeg har spurgt om i en anden tråd, og det er, om der er nogle der kender den kemiske formel for Phenolphtalein i syre / basisk form.

Mvh Mie.


Og MANGE mange tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. marts 2006 af sdj (Slettet)

http://images.google.dk/imgres?imgurl=http://www.chem.ous.ac.jp/~waka/orgspec/phenolphthalein/phenolphthalein1.jpg&imgrefurl=http://www.chem.ous.ac.jp/~waka/orgspec/phenolphthalein/&h=200&w=225&sz=19&tbnid=LzTxQIv0QokUCM:&tbnh=90&tbnw=102&hl=da&start=14&prev=/images%3Fq%3DPhenolphthalein%2B%2B%26svnum%3D10%26hl%3Dda%26lr%3Dlang_da%7Clang_de

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. marts 2006 af MajorMIE (Slettet)

Mange tak for hjælpen sdj. Nu er hele rapporten perfekt. Hehe.

Mvh Mie.

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. november 2010 af Tinerahbaeck (Slettet)

 er der nogen der kunne tænke sig lige at læse min rapport igennem angående dette emne? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. juni 2013 af casabasa (Slettet)

H3COOH + NaOH -> CH3COONa + H2O.
Forholdet mellem NaOH og CH3COOH er 1/1

hvorfor er forholdet 1:1 forstår ikke, er der nogen der kan hjælpe?


Skriv et svar til: Eddikesyreindholdet i husholdningseddike

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.