Matematik

forsskrift

25. marts 2006 af stumpL (Slettet)
dy/dx = 1/(x*y)

grafen for f går gennem punkt P(1;-2)

Bestem forskrift for f:
ved godt at det er seperation jeg skal bruge, men den driller mig... hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

y dy = 1/x dx <=>

1/2*y^2 = lnx + k' <=>

y^2 = 2lnx + 2k' <=>

y = +-Kvadr(2lnx+k)

Ved at sætte ind får du at k = 4 og fortegnet er -.

Svar #2
25. marts 2006 af stumpL (Slettet)

#1
jeg får nu k=2

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2006 af CziX (Slettet)

Husk at angive den begrænset gyldighed for værdierne.

x>0 og y
#1

y dy = 1/x dx <=>

1/2*y^2 = lnx + k <=>

y^2 = 2lnx + 2k <=>

y= -sqrt(2lnx+2k) eller y = -sqrt(2)*sqrt(lnx+k)

Svar #4
25. marts 2006 af stumpL (Slettet)

nu er jeg forvirret....
er y=+-kvadr(2ln(x)+2k)
eller y=+-kvadr(2ln(x)+k)
??

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Du kan selv vælge
hvis 1, så er k=2
hvis 2, så er k=4
I begge tilfælde er
y = -Kvadr(2ln(x)+4)

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2006 af CziX (Slettet)

y= -sqrt(2lnx+2k) eller y = -sqrt(2)*sqrt(lnx+k)

Bemærk, der er ikke noget plus, da y<0

Svar #7
25. marts 2006 af stumpL (Slettet)

gør jeg det rigtigt?

1/2y^2 = ln(x)+k
y^2 = 2ln(x)+2k

k bestemmes:
(-2)^2 = 2ln(1)+2k
4 = 2k
2 = k

y bestemmes:
y^2 = 2ln(x)+2k
y = -kvadr(2ln(x)+2k)

er jeg rigtig på den?

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Ja, du mangler bare at indsætte k=2

Svar #9
25. marts 2006 af stumpL (Slettet)

#8
så forsktiften kommer til at se sådan ud:
y = -kvadr(2ln(x)+4)

Brugbart svar (0)

Svar #10
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Ja

Svar #11
25. marts 2006 af stumpL (Slettet)

godt :)
så mangker jeg kun at finde definitionsmængden...
nogen smarte måder at finde den på?

Brugbart svar (0)

Svar #12
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Det har CziX svaret på i #3.
x>0

Svar #13
25. marts 2006 af stumpL (Slettet)

#12
hmm mærkeligt...
de har endda oplyst i opgaven at x>0
så er det da noget mærkeligt noget, at jeg skal finde definitationsmængden for f.

Brugbart svar (0)

Svar #14
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Det er rigtigt, øjeblik

Brugbart svar (0)

Svar #15
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Jeg havde overset

2lnx+4 > 0

Da vi ikke kan tage kvadratroden af et negativt tal.

dvs x > e^(-2)

Svar #16
25. marts 2006 af stumpL (Slettet)

#15
dvs. Dm(f) = ??

Brugbart svar (0)

Svar #17
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Dm(f) = ]e^(-2);oo[

Svar #18
25. marts 2006 af stumpL (Slettet)

#17
mange tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #19
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Selv tak

Skriv et svar til: forsskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.