Matematik

Ligning for Tangent

30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)
Jeg har fået funktionen:

f(x)= Sqr x^2+9 (sqr slut)

Jeg skal bestemme ligningen for tangenten hvor stigningstallet er 0,8..

Er der nogle der kan give mig til hints? - så jeg kan komme ordentligt igang.. former fx.

//Jesper

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2006 af lolly858 (Slettet)

stigningstallet må være f'(x).

Dvs, at du skal differetiere din funktion og sætte den lig 0,8

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2006 af ibibib (Slettet)

f'(x) = x/sqrt(x^2+9).

f'(x) = 0,8 <=> x=4

osv

Svar #3
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Ja, jeg har differentieret den =)

x=4?

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2006 af ibibib (Slettet)

x/0,8 = sqrt(x^2+9)
Sæt både højre og venstre side "i anden" og løs ligningen

Svar #5
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Altså således:

x/0,8^2 = sqrt(x^2+9)^2

Herefter skal den blot løses?

Svar #6
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Og solve til X

Så viser den mig nogle koordinater der hedder: 4, -4?

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Ja


0,5625*x^2 = x^2+9

Svar #8
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Hvordan får du 0,5625?

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Undskyld 1,5625
(1/0,8)^2 = 1,5625

Når du trækker x^2 over på venstre side bliver det 0,5625.

Svar #10
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Forstår =)
Formoder dit x er lig 1, i dit eksempel..

Men hvad med de 4, -4?..

Det var det jeg fik x til efter at skrive: x/0,8^2 = sqrt(x^2+9)^2.

Svar #11
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Hvis man bytter X ud med 1, i overstående ligning, bliver det ikke 4, -4 men derimod
-2.7271780286589286029*1i
2.7271780286589286029*1i

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. marts 2006 af ibibib (Slettet)

x=4 er tangentens røringspunkt.

Svar #13
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Hmm... Dvs. at de første tal jeg fik, altså 4, -4 er de tal jeg skal bruge

Og ikke -2.7271780286589286029*1i
2.7271780286589286029*1i
Altså dem jeg fik ved at bytte x ud med 1...

Svar #14
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Jeg kan ikke få den til at tangere =S..
Kan det her passe?

tan(x)= 0,8x + 1,563

Den ser ud til at tangere, men er ikke sikker!

Svar #15
30. marts 2006 af Eagle-Eye (Slettet)

Eller Hvad?

Skriv et svar til: Ligning for Tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.