Kemi

Chlorvand

01. april 2006 af timothy (Slettet)
I et laboratium fremstiller man chlor ved reaktion mellem saltsyre og mangan(IV)oxid. Herved forløber reaktionen

Mno2+Cl- pil Mn2+ +Cl2

a) jeg har sftemt reaktionsskemet:

4H+Mno2+2Cl- pil Mn2+ +Cl2 +H2O

Chloret ledes gennem vand, hvorved noget af det opløses. Oplsøsningen kaldes chlorvand. Den formelle koncentration af chlor i chlorvandet bestemmes ved en iodometrisk som angivet på modstående side.

Jeg får følgende oplysninger:
1. Med pipette udtages 25,0 mL chlorvand, som overføres til en konisk kolbe.
2. Der tilsættes ca. 1 g kaliumiodid.
3. Der tilsættes stivelse som indikator.
4. Der titreres med natriumsulfatopløsning fra burette til indikatoromslag.
5. Forbruget af natriumthiosulfatopløsning aflæses på buretten

ad 2 Den tilsatte mængde kaliumiodid er i overskud, således at chlor reagerer efter reaktionsskemaet

Cl2 + 2I- pil 2 Cl- + I2

ad 3 Stivelse danner sammen med iod en forbindelse med en kraftig bæå farve.

ad 4 Under titreringen reagerer det dannede iod med thiosulfationer efter reaktionsskemaet

I2 + 2 S2O32- pil 2 I- + S4O62-

ad 5 ved ækvivalenspunktet er der brugt 16,25 mL 0,0126 M natriumthiosulfatopløsning.

b) Beregn den formelle koncentration af chlor i chlorvandet
hmmm skal jeg sige nS2O32-= 16,25*0,0126 = 0,20475 mol og så c Cl2= 0,20475 / 0,025= 8,19 M (ser lidt forkert ud...)

Chlorets temperatur er 27 grader, når det ledes gennem vandet, og dets tryk er 1,018 bar

c) Beregn voluminet af den mængde Cl2(g), der opløses, når man fremstiller 1000 mL af chlorvandet.
har en ide om at jeg skal bruge idealgasloven...

Det opløste chlor reagerer delvis med vand, idet der indstiller sig følgende ligevægt:

Cl2(aq) + H2O (l) ligevægtpile H+(aq) + Cl-(aq) +HCLO (aq)

d) opskriv reaktionsbrøken Yc for reaktinen, idet H2O udelukkende betragte som opløsningsmiddel
..skal jeg bare sige højre side divideret med venstre side...

pH for chlorvandet måles til 2, 41

e) anvend denne oplysning til at beregne ligevægtskonstanten Kc for op ligevægten (II)

Jeg ved at H+ = 10^-2,41 =0,00389 M...men hvordan finder jeg de andre koncentrationer?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2006 af dnadan (Slettet)

b) din fejl lægger her:

n(S2O32-)= 0,01625L*0,0126M = 0,00020475 mol og så C(Cl2)= 0,00020475mol / 0,025L= 0,00819 M

c) du har ret, du skal bruge idealgasloven
men først skal du finde stofmængden af Cl2 n(Cl2)= 0,00819 mol
og dermed er det bare at plotte tingene ind i formlen:

d) ja her skal du gøre ligesom normalt, altså produkter/start stofferne

e) her skal du vel bare kigge på reaktionskemaet...det ville være mit gæt

Svar #2
02. april 2006 af timothy (Slettet)

b) okay men hvordan ser du at at forholdet mellem S2O32- og cl2 er 1:1...

Svar #3
02. april 2006 af timothy (Slettet)

e) hvordan ved jeg hvad de andre koncentrationer er..det kan jeg da ikke se udfra reaktionsskemaet

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. april 2006 af dnadan (Slettet)

b) lavede en lille fejl:
n(S2O32-)= 0,01625L*0,0126M = 0,00020475 mol og så C(Cl2)= (0,00020475mol/2) / 0,025L= 0,004095 M

de reagerer 1:2 i følge disse 2 reaktionsskemaer:

I2 + 2 S2O32- pil 2 I- + S4O62-

Cl2 + 2I- pil 2 Cl- + I2


e) Da stofferne er i samme volumen, vil det altså sige at volumen ikke har en indflydelse:
Cl2(aq) + H2O (l)<-> H+(aq) + Cl-(aq) +HCLO (aq)
Da der står(1) foran stoffer, betyder dette at de reagerer 1:1, og derved har de samme stofmængde (koncentration) og nu kan du beregne Kc

Skriv et svar til: Chlorvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.