Fysik

trafiklys

02. april 2006 af stumpL (Slettet)
I et trafiklys er én af lamperne året rundt tændt halvdelen af tiden. Før lampen blev udskiftet med en 10W lysdiodelampe, kom lyset fra en æampe med en 60W glødelampe.

a) Hvor meget energi spares der i løbet af et år ved at udskifte lampen.

Lysudsendelsen fra den lysdiode skyldes, at der udsendes fotoner i forbindelse med overgang fra én energitilstand til en anden. Energiforskellen mellem de to energitilstande er 0,315 aJ.

b) beregn bølgelængden af det udsendte lys.
hvilken farve har lyset?

hjælp ønskes

Brugbart svar (3)

Svar #1
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

delta P = 60W - 10W = 50W

P = E/t, så E = P*t

Med hensyn til b, så finder du frekvensen af lyset udfra E = h*f, og dette indsætter du i c = lambda*f for at finde bølgelængden. Med hensyn til farven, kan du jo bare slå op i din Databog

Svar #2
02. april 2006 af stumpL (Slettet)

#1
E=P*t,
hvor P=50W og t=365døgn*3600s=131400s
hvilken enhed kommer det så ud i??

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

delta P = 50 W, og idet W = J/S, og tiden måles i sekunder, bliver enheden J.

Dog tror jeg du har udregnet tiden forkert, idet antallet af sekunder på et år er 3,15*10^7, og da lampen kun lyser halvdelen af tiden, skal du dele med to.

Svar #4
02. april 2006 af stumpL (Slettet)

#3
hvordan finder du frem til 3,15*10^7s på et år??


Svar #5
02. april 2006 af stumpL (Slettet)

får bølgelængden til 2,53*10^-34m
hvordan får jeg den om i nm??

Brugbart svar (1)

Svar #6
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

antallet af sekunder på et år er:

365,26*24*60*60 = 3,15*10^7 sekunder, og dette ganges med 0,5, idet lampen kun lyser halvdelen af tiden

For at omregne fra m til nanometer, ganger du med 10^9


Jeg får lambda til 631,42 nm:

Husk at omregne de 0,315 aJ til J

Svar #7
02. april 2006 af stumpL (Slettet)

#6
hmm....
de 0,315 aJ har jeg da ikke brugt til noget.... hvor skal jeg brude dem henne, og hvordan regner jeg dem om til J?

Brugbart svar (1)

Svar #8
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

E_foton = h*f, så f = 0,315*10^-18 J / h (h er Plancks konstant på 6,63 * 10^-34 J*s)

så har du c = lamdba*f, og du isolerer lambda

Svar #9
02. april 2006 af stumpL (Slettet)

#8
nu får jeg lampda til 6,31*10^-7m
og hvis keg ganger det med 10^9 får jeg ikke 631nm.. men 6,31*10^2nm
hvad er der galt...?

jeg har gjort:
lampda = c / (Efoton/h)

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

Ja, 631 nm er da et fint resultat

Svar #11
02. april 2006 af stumpL (Slettet)

#10
ja, men det får jeg ikke...
jeg får 6,31*10^-7m

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

ja, og det svarer til 631 nm

Svar #13
02. april 2006 af stumpL (Slettet)

hvordan finder jeg så ud af hvilket lys der har den bølgelængde?

Brugbart svar (0)

Svar #14
02. april 2006 af Søren_B (Slettet)

det kan slås op i en databog.. men det er rødligt

Svar #15
02. april 2006 af stumpL (Slettet)

#14
har bladret i min databog, men er ikke så god til at slå op i den, så kunne ikke finde noget...

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. august 2014 af soldier123 (Slettet)

Men hvordan er du kommet frem til de 0,315*10^-18 J ?


Skriv et svar til: trafiklys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.