Kemi

Kemiaflevering

04. april 2006 af KickAzz (Slettet)
Hej,

Jeg er i gang med at lave en kemiaflevering (opg. 3 fra eksamen i august 2003), men er desværre stødt ind i problemer.

*******************************************
"Følgende ligevægt har indstillet sig":
BaSO4 (s) <--> Ba^2+ (aq) + SO4^2- (aq)

a) Beregn stofmængdekoncentrationen af bariumioner i en mættet opløsning af bariumsulfat ud fra opløselighedsproduktet:

Har jeg bestemt til 1,05 * 10^-5 M

"En patient har umiddelbart inden en røntgenundersøgelse indtaget noget magnesiumsulfat heptahydrat, MgSO4 * 7 H2O. Lægen skønner, at patienten har indtaget 750 mg af saltet. Mavevæskens volumen antages at være 1,8 L.

b) Beregn den formelle stofmængdekoncentration af magnesiumsulfat i mavevæsken:

Har jeg bestemt til 1,69 * 10^-3 M

"Mavesyren består af saltsyre, og pH for mavevæsken er 2,1. Ved denne pH-værdi findes der både sulfat og hydrogensulfat i overensstemmelse med følgende ligevægt":
HSO4^- (aq) + H2O (l) <--> SO4^2- (aq) + H3O^+ (aq)

c) Bestem de aktuelle stofmængdekoncentrationer af hydrogensulfat og sulfat i patientens mavevæske.

[HSO4^-] er bestemt til 7,39 * 10^-4 M
[SO4^2-] er bestemt til 9,52 * 10^-4 M

(Disse 3 delopgaver burde være korrekt, problemerne kommer i de to næste.)

"Patienten indtager nu en drik, som indeholder en mættet opløsning af bariumsulfat. Det antages, at både pH-værdien og mavevæskens volumen er uændrede."

d): Beregn de aktuelle stofmængdekoncentrationer af bariumioner og sulfat i patientens mavevæske. Kommenter resultatet i forhold til spørgsmål a.

Her er jeg temmelig blank. Jeg kan ikke se hvilke oplysninger jeg skal benytte, og savner i det hele taget en oplysning om drikkens volumen (ja, jeg ved godt at mavevæskens volumen er uændret, men alligevel?!?).

"Hvis den aktuelle koncentration af bariumioner bliver større end 1 * 10^-3 M, kan det give maveproblemer. Derfor er mange bariumsalte ikke velegnede til undersøgelsen, da de er letopløselige.
På trods af at bariumcarbonat, BaCO3, er tungtopløseligt i vand, er det ikke velegnet til undersøgelsen.

e) Opskriv reaktionsskemaer for reaktioner, der ville foregå i mavevæsken, hvis man brugt bariumcarbonat til undersøgelsen. Argumenter for, at anvendelsen af bariumcarbonat kan give maveproblemer.

Her kunne jeg også godt bruge en hjælpende hånd.
*******************************************

Håber I kan hjælpe.

Mvh
Peter

Svar #1
04. april 2006 af KickAzz (Slettet)

Op

Svar #2
04. april 2006 af KickAzz (Slettet)

Ingen som kan hjælpe?

Svar #3
04. april 2006 af KickAzz (Slettet)

Hilfe

Brugbart svar (2)

Svar #4
04. april 2006 af Quasar (Slettet)

d)

Antages først at ingen sulfationer fra bariumsulfat omdannes til hydrogensulfat, har vi:

[Ba2+] * ([Ba2+] + 9,52 * 10^-4 M) = K(op)

Løs ovenstående for [Ba2+] - kun positive løsningerne kan bruges.

e)

BaCO3 -> Ba2+ + CO32-
CO32- + H+ -> HCO3-
HCO3- + H+ -> H2CO3 -> H2O + CO2

Anfør selv tilstandsformer i ovenstående og kommenter selv.


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. april 2006 af Quasar (Slettet)

Rettelse: positiv-løsningerne

Svar #6
05. april 2006 af KickAzz (Slettet)

#4:

Jeg er ikke med på din fremgangsmåde i d).

Hvordan ved du det netop er
[Ba2+] * ([Ba2+] + 9,52 * 10^-4 M) = K(op)

og hvorledes bestemmer jeg koncentrationen af sulfat i patientens mavevæske?

Svar #7
05. april 2006 af KickAzz (Slettet)

Ingen der kan uddybe svaret til d)?

Ang. spørgsmål e):

Så er årsagen til, at bariumcarbonat kan give maveproblemer vel, at der jf. følgende reaktionsskemaer:

*******
BaCO3 (s) --> Ba2+(aq) + CO32- (aq)
CO32- (aq) + H3O+ (aq) --> HCO3-(aq)
HCO3- (aq) + H3O+ (aq) --> H2CO3 (s)
H2CO3 (s) --> H2O (l) + CO2 (g)
*******

dannes gasformig CO2?

Mvh
Peter

Svar #8
05. april 2006 af KickAzz (Slettet)

I could need some help :)

Aflevering er for til i morgen.

Mvh
Peter

Svar #9
05. april 2006 af KickAzz (Slettet)

Forresten, så har jeg snakket med en af mine klassekammerater, han får følgende resultater i d):

[Ba^2+] = 1,689 * 10^-3 M

[SO4^2-] = 1,926 * 10^-3 M

Er der en, som kan fortælle, hvorvidt disse resultater er korrekte?

Mvh
Peter

Svar #10
05. april 2006 af KickAzz (Slettet)

Rettelse:

Ved opgave d) får jeg:

[Ba^2+] = 1,16 * 10^-7 M

[SO4^2-] = 9,52 * 10^-4 M

Er dette korrekt?

I så fald, hvad skal jeg give af kommentarer til resultatet i forhold til [Ba^2+] i opgave a) på:
1,05 * 10^-5 M

??

Brugbart svar (1)

Svar #11
27. januar 2009 af Luie (Slettet)

Hvad har du brugt til at udregne a,b og c?


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. marts 2010 af digitron7 (Slettet)

Hvor dan kom du frem til de tre første resultater???


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. januar 2011 af leiflink (Slettet)

hvordan fandt du ud af a og b?


Skriv et svar til: Kemiaflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.